Podívejte se na budoucnost internetu a vyhrajte se svou aplikací

FI-WARE je magické slovo, které je dobré si zapamatovat. Je to totiž budoucnost evropského internetu. Vy se na jeho zrodu můžete také podílet. Stačí se přihlásit do právě vyhlášené soutěže, kde se rozdává ve dvou kolech téměř 22 milionů korun.

Internet budoucnosti na platformě FI-WARE je velký projekt pod patronací Evropské unie a mnoha světových firem. Jedeme v tom i my – Telefónica a s námi třeba Siemens, IBM, Intel nebo třeba SAP. FI-WARE je otevřená základní platforma pro vytváření nadstaveb internetu budoucnosti. Využít ji může kdokoliv, a to bez licenčních poplatků.

Nová platforma je odpovědí na poslední trendy v informačních technologiích. Jsou zde optické pevné sítě a nejnovější mobilní sítě čtvrté generace. Ty umožňují, aby uživatelé stále ve větší míře mohli využívat třeba cloudová úložiště, aby mohli stále častěji oblékat elektroniku, třeba chytré hodinky nebo brýle Google Glass. V neposlední řadě tu je internet věcí, tedy nejrůznější zařízení, která jsou ovládána nebo komunikují přes datovou síť. Prostě internet už není výsadou počítačů, ale propojuje téměř vše, čím jsme obklopeni.

Soutěž pro vývojáře

Právě kvůli zcela novým možnostem a trendům vznikla platforma FI-WARE, která by měla všechny výše uvedené služby dostat do všech koutů Evropy, prostě pro každého z nás. Přispět do internetu budoucnosti můžete i vy. Stačí se přihlásit do soutěže, která probíhá pod záštitou Campus Party, což je technologický festival pro geeky, vývojáře, hackery nebo hráče pod naší patronací (reportáž z Campus Party). Poslední O2 Campus Party se konala v Londýně v září letošního roku, další bude v Brazílii.

Soutěž je vyhlášeno pro aplikace, které pomohou zlepšit život ve městech. Zkusit můžete na platformě FI-WARE cokoliv, co udělá vaše město lepším místem pro život, studium či zábavu. Můžete zkusit vymyslet aplikace pro zlepšení dopravy ve městech, službu, která nám život ve městě ulehčí, nebo se můžete pustit do nápadu, který uspoří peníze v některé ze služeb potřebných pro město.

Soutěž je dvoukolová a uzávěrka prvního kola je 20. prosince 2013. Do konce roku porota vybere 20 nejlepších, které postoupí do druhého kola, které proběhne v takzvaných FI-LAB, tedy vývojových „laboratořích“ pro FI-WARE.

Odměny pro nejlepší

Ceny jsou více než zajímavé! Každý nápad, který projde do druhého kola, bude odměněn částkou 76 tisíc korun. Ale to rozhodně není vše. Finalisté budou pozváni na příští Campus Party do brazilského Sao Paula, která se uskuteční na přelomu ledna a února 2014.

V druhém kole porota vybere z aplikací ty nejlepší a odmění je fantastickými cenami. Vítěz si odnese dva miliony, druhý v pořadí přes milion korun a autor či autoři třetího nejlepšího řešení si odnesou přes půl milionu korun.

Podmínky účasti jsou prosté, musíte tvořit na platformě FI-WARE a pro všechny materiály musíte použít univerzální světový jazyk angličtinu. Další podrobnosti najdete na adrese http://forge.fi-ware.eu/plugins/mediawiki/wiki/fiware/index.php/FI-WARE_Challenges_FAQ.

Hodně štěstí!

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru