Kde je můj update aneb jak putuje nový firmware do vašeho smartphonu

Nový firmware pro stávající chytrý telefon často přináší řadu vylepšení a nezřídka i nové funkce. Především u přístrojů s operačním systémem Android je však cesta inovovaného softwaru do telefonu poměrně komplikovaná a uživatelé musí často na aktualizaci různě dlouho čekat.

Zatímco Apple umí během krátké chvíle převést na novou verzi svého operačního systému velmi širokou uživatelskou základnu, protože je HW i SW zcela v jeho režii, u androidích chytrých telefonů je situace trochu komplikovanější. Pokaždé, když Google představí novou verzi Androidu, trvá to i několik měsíců, než se nový software ve stávajících telefonech objeví. Existuje výjimka – tou jsou zařízení Nexus přímo od Googlu, která obsahují vždy jen zcela čistou verzi systému bez jakýchkoli úprav výrobce nebo operátora. V jejich případě probíhá update v řádech dnů.

U ostatních telefonů už ovšem musí zákazníci čekat. Mnohdy jsou velmi netrpěliví, což chápeme, ovšem zkoušet nahrávat různé uniklé verze softwaru do svého telefonu určitě není nejlepší nápad, jak zaručit jeho bezchybnou funkčnost. Určité zpoždění pro vydání aktualizace má totiž své důvody.

Software v režii výrobce

Tím hlavním důvodem je fakt, že software pro každý telefon je plně v režii jeho výrobce. Po uvolnění nové verze operačního systému nejprve typicky výrobce tuto verzi detailně prozkoumá a začne s jejím přizpůsobováním svým potřebám. Samsung tedy například na každou novou verzi Androidu „naroubuje“ svou grafickou nadstavbu TouchWiz, HTC zase prostředí Sense, ostatní výrobci udělají to samé se svými vlastními prostředími a specifickými službami a funkcemi.

Výrobci sice mohou mít přístup k nové verzi Androidu s předstihem před jejím uvolněním, ovšem i tak práce na přizpůsobení systému zaberou mnoho týdnů. Každý výrobce přitom v této fázi myslí už na různé regionální firmwary a software upravený pro jednotlivé mobilní operátory. Různí výrobci k tomu ovšem přistupují rozdílně.

Spolupráce s operátorem

Operátor si s každou novou připravovanou verzí softwaru určí, co v telefonech prodávaných ve své distribuční síti od výrobce požaduje. Tedy například aplikace navíc, tapety, grafika, obrázky a další obsah. Definuje ovšem také složitější záležitosti jako například funkčnost NFC, LTE a dalších pokročilých technologií.

Výrobce takový firmware připraví, ovšem opět to nějakou dobu trvá. Každý výrobce postupuje trochu jinak – někdo má univerzální základ a k němu přidává jednotlivá přizpůsobení, jiní výrobci tvoří každou specifickou verzi softwaru samostatně. Po dokončení pak vždy následuje fáze testování. U O2 typicky testování dle typu zařízení zabere tři až pět pracovních dní.

Větší mají přednost

Během této doby se ovšem může stát, že výrobce objeví nějakou vlastní chybu, kterou je třeba napravit – a pak se celé kolečko opakuje. To se může stát třeba v případě, že už je dostupná verze pro volný trh a uživatelé u ní objeví některé nedostatky. Tvorba operátorských verzí firmwaru tak sice trvá trochu déle, na druhou stranu u nich může být odstraněna řada chyb, které se dostanou do obecných verzí.

Při přípravě specifického firmwaru mají u výrobců z pochopitelných důvodů přednost nejdůležitější modely, největší trhy a největší mobilní operátoři. V O2 se snažíme v rámci možností popohnat naše aktualizace, na druhou stranu schválíme k publikaci vždy jen plně funkční verzi..

Omezená kapacita

Když je konečně verze softwaru připravena a schválena, trvá nějakou dobu její samotná publikace. Typicky může publikace po schválení operátorem trvat pět až deset dní. Umístění nové verze firmwaru na aktualizační server je opět plně v kompetenci výrobce. Ten mimo jiné publikace přizpůsobuje kapacitám svých serverů.

Různí výrobci mají různá pravidla. Někteří mají třeba pro celý svět limit třeba pěti nových publikací softwaru týdně, jiní například omezují počet stažení za den – třeba na 30 tisíc aktualizací pro všechna zařízení.

Buďte trpěliví

A v tom je také  jeden z pověstných zakopaných psů. Vzhledem k celkovému absolutnímu množství modelů a různých typů aktualizací je příprava nového firmwaru velmi komplikovaná záležitost. Krom nových verzí při přechodu na novější generaci operačního systému přitom výrobci připravují i řadu menších dílčích aktualizací, u kterých je sice pracnost menší, avšak je jich v globálním měřítku opravdu hodně.

Proto buďte při čekání na nový software pro váš telefon trochu trpěliví. Je lepší si chvilku na otestovaný a bezproblémový firmware počkat, než se pokoušet aktualizovat telefon za každou cenu a pak třeba i týdny řešit nefunkčnost přístroje nebo některých jeho funkcí.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru