Konec nelegálnímu odpadu, ukažte na černou skládku

Narazíte na ně každou chvíli. V příkopu se válí staré pneumatiky, na kraji lesa leží stavební suť a někdo na konci ulice vysypal smetí místo do kontejneru rovnou na zem. Jakmile se někde nějaký odhozený odpad objeví, je to pro ostatní další signál, že se sem hned vejde další a další smetí.

Důvody, proč si lidé špiní svojí zem, jsou prosté. Za odvoz odpadu se platí a často to nejsou úplně malé částky. Odvozem na ilegální skládku tak lze ušetřit. Může za to jistě i lenost, proč se trmácet do sběrného dvora, když můžu staré harampádí odhodit do prvního příkopu. V neposlední řadě si prostě nevážíme svého životního prostředí. Ono to přeci jednou zmizí. Co na tom, že mnohé odpadky se budou rozkládat desítky let a třeba stavební suť se nerozloží nikdy…

Zaznamenání skládky je velmi snadné, jen musíte aktivovat GPS pro přesné určení polohy. Pak jen skládku vyfotografujete, vyberete z čeho je a případně uvedete podrobnosti.

Ilegální skládky odpadu ale rozhodně nejsou tuzemským specifikem. Najdeme je, bohužel, po celém světě. Nevěříte? Tak si do svého smartphonu stáhněte aplikaci TrashOut. Aplikace je zdarma a najdete jí na aplikačních portálech všech tří nejdůležitějších operačních systémů (Android, iOS a Windows Phone) nebo u nás na portálu O2 Active. Na mapě uvidíte, že skládky jsou po celém světě. Identifikovali je uživatelé aplikace a zdokumentovali je. Ty další můžete zaznamenávat třeba i vy.


Mapy skládek ukazují, že uživatelé Trashoutu jsou z celého světa a že černé skládky netrápí jen naše končiny.

Za aplikací stojí stejnojmenný slovenský startup, nyní působící pod křídly pražské pobočky celosvětového akcelerátoru Wayra. Aplikace Trashout je velmi intuitivní. Po instalaci můžete hned nahlásit černou skládku. Stačí jen aktivovat GPS pro přesné určení polohy, k čemuž vás případně aplikace sama vyzve. Pak stačí skládku vyfotografovat a doplnit údaje o materiálu, který na černé skládce je. Pokud se ke skládce po čase vrátíte, můžete informace aktualizovat s novými fotografiemi, případně můžete nahlásit, že je skládka už uklizená.


Černé skládky jsou i v městě, které je svojí čistotou dáváno za příklad celému světu. Ano, i v Singapuru mají černé skládky. Pokud natrefíte na již nahlášenou černou skládku, můžete přidat aktuální stav. Vše se pak zobrazuje v aplikaci pro další uživatele.

Autoři aplikace data o skládkách předávají místním orgánům místní či státní správy a také enviromentálním organizacím. Ty by se měly postarat o odstranění skládky. Můžete to ale udělat i sami a o výsledku opět informovat pomocí aplikace Trashout.

V aplikaci si můžete prohlížet jednotlivé nahlášené skládky a že jich po celém světě je. Podle autorů aplikace je už více než deset tisíc skládek, z nichž se už podařilo několik stovek vyčistit. Aplikaci si zatím stáhlo přes 30 tisíc lidí. Nyní se můžete přidat i vy.

Trashout se od běžných startupů poněkud odlišuje. Není to projekt, na kterém autoři chtějí zbohatnout, je to veřejně prospěšný projekt, který pomůže nám všem. I z tohoto důvodu musíme dát autorům palec nahoru!

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru