Android 4.4 KitKat je tu a s ním i nový Google Nexus 5

Google představil novou verzi operačního systému Android 4.4 pod jménem KitKat. Přináší celou řadu drobných inovací, které vylepší fungování androidu zejména na slabším hardwaru. Společně s novým systémem se ovšem objevuje i nový špičkový telefon Google Nexus 5, který je dalším pokračovatelem vlajkových přístrojů s čistým Androidem.

Na první pohled toho vylepšená verze příliš nepřináší, o to více změn je však uvnitř systému. Došlo k velké optimalizaci jádra systému, což znamená, že by měl systém rychleji a plynuleji než doposud fungovat především na slabším hardwaru. Google chce, aby výrobci připravili co nejvíce aktualizací i pro své stávající modely, čímž by firma ráda zmírnila roztříštěnost počtu jednotlivých verzí.

Google Nexus 5

Google Nexus 5

Pochopitelně nechybí ani uživatelské novinky. Tou největší je fakt, že aplikace Hangouts bude mít nově v systému na starosti i práci s SMS zprávami. Google chce tímto krokem k původně nepovedenému instant-messengeru přivést co nejvíce uživatelů a naučit je komunikovat mezi sebou právě přes Hangouts s tím, že SMS budou vlastně až jakousi druhou možností. Je to mimo jiné také jeden z důkazů toho, že nová verze Androidu klade opět větší důraz na nutnost připojení k internetu.

V oblasti konektivity doznala různých vylepšení i podpora Bluetooth (4.0 Low Energy), NFC (vylepšení možností mobilních plateb) nebo třeba infraportu. Ten má v systému podporu pro dálkové ovládá, takže se chytrý mobil s infraportem může stát také chytrým ovladačem domácí elektroniky. Aplikace třetích stran se nově budou moci rovnou připojovat ke cloudovým úložištím a nebude nutné soubory stahovat do zařízení. Služby, které vyžadují připojení a pravidelnou kontrolu dat z internetu, budou také nově méně zatěžovat procesor, systém je totiž bude spouštět postupně, a nikoli najednou.

Dalším uživatelským vylepšením bude nový celoobrazovkový mód – tapeta bude moci zasahovat i pod horní a spodní lištu systému, při hraní her se definitivně schovají kontextové klávesy a uživatel je tak omylem nezmáčkne. O opuštění aplikace se pak postará gesto tahem prstem  z okraje směrem ke středu displeje.

Google Nexus 5

Google Nexus 5

Nový operační systém se všemi jeho vylepšeními má jako první nový Google Nexus 5. Vlajkový androidí smartphone opět vyrábí LG, přístroj tentokrát dostal decentnější tělo z měkčeného materiálu, nový pětipalcový Full HD displej a špičkový výkonný čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 a 2 GB RAM. Specialitou je také osmimegapixelový fotoaparát s optickou stabilizací obrazu.

Krom tohoto přístroje se aktualizace dočkají samozřejmě i další Nexus zařízení – Nexus 4 a tablety Nexus 7 a Nexus 10. Samozřejmě tuto verzi systému dostanou i Google Play edice telefonů HTC One a Samsung Galaxy S4, výrobci také jistě o něco později přichystají aktualizace pro běžné verze těchto modelů. Bude to však dle předchozích zkušeností trvat zhruba tři měsíce.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru