Google Glass zprostředkovaly operaci celému světu

Revoluční brýle Google Glass lze úspěšně použít i v lékařství. Dokázal to zářijový přenos operace z madridské kliniky Cemtro. Přenos zajišťovala společnost Telefónica do 300 míst po celém světě. Lékaři se tak mohli seznámit s průběhem operace on-line, a navíc z originálního pohledu samotného operatéra.

Obraz byl složen z pohledu operatéra snímaného pomocí chytrých brýlí Google Glass, z celkového obrazu operace a z kamery umístěné přímo na operačním nástroji. Operaci prováděl Dr. Pedro Guillén a pomocí bezdrátové artroskopie transplantoval kloubní chrupavku.

Přenos operace ukázal, jak mohou nové technologie pomoci vzdělávat lékaře po celém světě. Bez nich by to bylo mnohem obtížnější, protože sledovat operaci přímo na místě by mohla jen malá část z nich. Uvedený zákrok je specialitou kliniky i doktora  Guilléna. Na speciální nástroj (WAD), kterým se transplantace kloubní chrupavky provádí, má patent.

Přenos probíhal pomocí videokonference ve vysokém rozlišení. Na přenosu se vedle operátora Telefónica podílela i společnost Droiders, která vyvinula aplikaci pro přenos obrazu z chytrých brýlí Google Glass.

Operace byla prvním použitím brýlí Google Glass pro podobné účely, ale díky velkému úspěchu rozhodně nikoliv posledním. Doktor Guillén se tak do historie zapsal jako průkopník nových technologií v lékařství a dokázal, že chytré brýle nejsou jen technologickou hračkou.

Chytré brýle Google Glass jsou považovány za jednu z největších technologických novinek na trhu. Prodávat se začnou příští rok, ale už nyní je testují tisíce vývojářů, kteří připravují praktické aplikace. Brýle jsou vlastně příslušenstvím smartphonu, s kterým bezdrátově komunikují. Zájem veřejnosti o ně je obrovský a ukazuje se, že najdou využití i v mnoha odborných aplikacích, jako byla první přenášená operace.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Podnikáte? Zapojte se do projektu Odvaha za milion a ulovte si pro svůj byznys finance na reklamu, služby od O2 nebo třeba odborný mentoring
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru