Kartou, bezkontaktně, v terénu: to je mPOS

Scéna na tržišti: “Párek v rohlíku, prosím.” — “Dvacet korun. Jak si budete přát platit?” — “Kartou.” — “Samozřejmě, přiložte ji sem.”

Sci-fi? Vůbec ne. Tohle jsou tóny současnosti. Platby i těch nejmenších částek kartou klidně i mimo kamenné prodejny. Na svědomí to má horká novinka: mobilní platební terminál.

Představte si třeba další scénáře. Porouchá se vám pračka a opraváři, který vám ji přišel dát do pořádku, platíte kartou. Letní slavnosti v parku vašeho města — a stánek místního pivovaru přijímá karty. A co svezení pro vaše děti na řetízkáči hned vedle — kolotočář vytahuje mobilní platební terminál a vy přikládáte svůj telefon s NFC.

Tohle všechno je teď možné. Společnost Telefónica totiž ve spolupráci s ČSOB a za partnerské podpory MasterCard a Visa totiž přichází s novinkou v podobě mobilních platebních terminálů, které si poradí jak s běžnými platebními kartami, tak i s bezkontaktními platbami.

Jak to funguje? Obchodník, řemeslník či stánkař má ve svém chytrém telefonu nahranou aplikaci a k tomu malý lehký přenosný terminál poháněný baterkou. Obě zařízení si spolu “povídají” přes bluetooth. Odpadá tak to, co někteří možná znají třeba ze Spojených států, kde podobnou možnost už nějakou dobu mají. Tam se ale čtečka karet napevno spojovala s mobilem, a obchodník tak zákazníkovi podával celou sestavu včetně svého telefonu. S novým zařízením obchodník nemusí dávat mobil z ruky.

Terminál si poradí se vším: zvládne přečíst karty s magnetickým proužkem, s čipem i ty bezkontaktní, a dokonce na něm lze platit s NFC telefonem s kartou uloženou na NFC SIM kartě. Mimochodem, tu O2 nabízí jako první operátor u nás.

Všechny transakce bude zúčtovávat ČSOB a peníze následně posílat na účet obchodníka u jeho banky.

Jak říká Josef Puczok, který má tento projekt na starosti: “Na českém trhu je asi 320 tisíc firem a živnostníků, pro které je tato novinka vhodná. Masové rozšíření u nás očekáváme do tří let.”

Máte zájem zapojit se do pilotního projektu? Stačí do konce října napsat na e-mail mpo2s@telefonica.com. Nezapomeňte uvést informace o firmě či typu podnikání, přibližný měsíční obrat a přesný typ chytrého mobilního telefonu či tabletu, který mohou pro platby použít (Android s operačním systémem 4.0 a vyšším či iPhone s operačním systémem iOS 5). Vybraní zájemci budou poté kontaktováni za účelem podepsání smlouvy, nahrání aplikace a předání terminálu. Podrobnější informace o řešení a přednostech pro provozovatele najdete v tiskové zprávě a na webu www.o2.cz/o2-mpo2s.

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru