Berlínské království elektroniky. Těšte se na nové smartphony

Berlínský veletrh spotřební elektroniky se jmenuje IFA. Jenže to není logo dříve dobře známého východoněmeckého výrobce automobilů, ale zkratka pro Internationale Funkausstellung Berlin, tedy v překladu Berlínská rozhlasová výstava.

A že vám rádio a mobily nejdou dohromady? Máte pravdu. Původně veletrh s moderní telekomunikační technikou příliš nepočítal, aby taky, když historie veletrhu sahá až do dvacátých let minulého století. Dokonce ani v novodobé historii nebyla IFA zrovna místem, kde by se často ukazovaly nové mobily a podobné zboží. Byla to v zásadě výstava spotřební elektroniky se zaměřením na audio a video.

Jenže doba se mění a v posledních deseti letech se postupně vystavované zboží posouvá od skomírající audio-video techniky k počítačům, mobilům a nejnověji i k tabletům. I letos budou hlavními hvězdami veletrhu právě nové smartphony, tablety a jejich příslušenství.

Hodinkofony přicházejí

Co se očekává? Nejvíce se čeká na první chytré hodinky od Samsungu. A proč tolik povyku kvůli hodinkám? Protože na nich prý už delší dobu pracuje Apple a co dělá Apple, to „smrdí“ úspěchem. Analytici a odborníci se ale shodují, že hodinky  sice mohou zaujmout, ale tak velkého úspěchu jako samotné smartphony nedosáhnou.

Hodinky, které by se měly jmenovat Samsung Gear, mají sloužit jako příslušenství ke smartphonu. S ním se spojí přes Bluetooth a budou mít barevný displej s úhlopříčkou asi tři palce. Chybět nemá wi-fi připojení a hodinky zvládnou i aplikace pro operační systém Android. Třešničkou na dortu má být čtyřmegapixelový fotoaparát.

Samsung by měl v Berlíně ukázat i třetí generaci phabletu (křížence mobilu a tabletu) Note. Předchozí dvě generace měly premiéru vždy v Berlíně. Když před dvěma lety Samsung ukázal v Berlíně první Note, lidé kroutili hlavou, kdo si takové „pádlo“ koupí. Jenže Samsung dobře odhadl trh a phablety jsou dnes velmi populární.

Fotovýbava od Sony

Sony se chystá v Berlíně představit svůj špičkový fotosmartphone Z1, který je zatím spíš známý pod kódovým jménem Honami. Má mít dvacetimegapixelový snímač a velmi světelný objektiv. Ještě zajímavější pak mají být přídavné zoomové objektivy, které půjdou připojit k běžným smartphonům. Jmenují se DSC-QX10 a DSC-QX100 a mají v sobě mít veškerou potřebnou elektroniku pro připojení ke smartphonu. Výkonnější model má mít 3,6násobný zoom a dvacetimegapixelový snímač. Nutno dodat, že podle prvních snímků to budou hodně velké krabičky.

Dva nové smartphony chystá i HTC, ale zatím jsou zahalené tajemstvím. To samé platí i pro Alcatel, který boduje cenově velmi výhodnými přístroji. A chybět nebudou ani stánky čínských firem Huawei a ZTE. Jestli si ale na berlínské výstaviště přivezou úplné novinky, zatím není známo.

Veletrh v Berlíně je pro české fanoušky špičkové elektroniky dobře dostupný. Blíž žádná jiná významnější výstava není. Do Berlína lze pohodlně dojet autem, vlakem i autobusem, pro nejpohodlnější existuje i letecké spojení z Prahy nebo z Vídně.

Veletrh začíná v pátek 6. září a trvá do středy 11. září. Vstupenky stojí v předprodeji (do čtvrtka) 12 Eur (asi 300 korun), na místě pak 17 Eur (asi 450 korun). Studentské vstupenky jsou podstatně levnější, ušetřit můžete i za odpolední vstupenku za 300 korun.

Bude Vás zajímat

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nový kanál o letectví v O2 TV
Nahoru