Víte, jak vypadal smartphone před dvaceti lety?

Odpověď je jednoduchá: fakticky nijak, v roce 1993 žádný funkční smartphone neexistoval. Společnost IBM sice představila první „chytrý“ mobil Simon, ale prodávat se začal až v roce 1994. Navíc onen Simon toho uměl z dnešního hlediska pramálo.

Nechme ale Simona Simonem. Pokud bychom chtěli v roce 1993 alespoň část funkcí současného smartphone, tak bychom si nejdřív měli pořídit kufr. Bez něj bychom totiž všechny potřebné přístroje nepobrali.

Stačí se podívat na obrázek ze serveru reddit.com, který s velkým úspěchem pluje nějaký ten pátek internetem. Autor v něm, s jistou dávkou nadsázky, vyskládal všechny přístroje z roku 1993, které by zvládly funkce dnešního smartphonu. Ovšemže ale jen přibližně – digitální fotoaparát tehdy neexistoval, to samé platí pro kameru, hudba se dala nahrávat jen na kazety, kapesní počítače měl černobílý displej…

Ale pro pořádek: na fotografii je Apple Newton, tedy takzvaný PDA (Personal Digital Assistant), instantní fotoaparát Polaroid, Walkman Sony, videokamera JVC , notebook od Applu, analogový „mobilní“ telefon Motorola, pager a digitálky.

Potřebujete jiný důkaz, že 20 let je ve spotřební elektronice dlouhá doba a dnešní smartphony a mobilní internet nám dávají možnosti, o kterých jsme před dvaceti lety ani nesnili?

Bude Vás zajímat

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nový kanál o letectví v O2 TV
Nahoru