Samsung Galaxy S4 mini: zmenšenina, co skvěle padne do dlaně

Samsung Galaxy S4 mini je zmenšenou verzí aktuálního top modelu výrobce – Samsungu Galaxy S4. Má sice trochu chudší výbavu, avšak tento fakt je vyvážen podstatně menšími rozměry, díky kterým telefon skvěle padne do každé ruky. Galaxy S4 mini je také jeden z nejuniverzálnějších smartphonů dneška.

Už v předchozí generaci nabízel samsung dvojici modelů: Galaxy S III a S III mini. Podobně jako u aktuální dvojice tu platilo, že mini model má horší výbavu, v letošním provedení se však odstup mezi oběma modely výrazně zmenšil. Ostatně, důkazem toho je i cenovka, která je nově nastavena podstatně sebevědoměji. I nový špičkový Samsung Galaxy S4 oproti loňskému S III dospěl, ovšem u S4 mini je opět tento trend daleko výraznější.

Luxus v malém

Mini se tak už netváří jako přívětivý a levný telefon. Je to elegán každým coulem, který umí být reprezentativní a zábavný zároveň. Design na první pohled vychází z velkého modelu S4 a změn je tu naprosté minimum. Základní tvary, rozmístění různých ovládacích prvků i dalších drobností je téměř shodné. Stejně tak je shodné celkové provedení – zůstávají použité materiály i jejich vzhled a mechanické zpracování. To také znamená, že i přes snímatelný kryt baterie je Galaxy S4 mini velmi kvalitně postavený telefon bez jakýchkoli nedostatků v kvalitě konstrukce. A to i přesto, že tělo je stále jen z plastů.

I přes shodný design působí Galaxy S4 mini oproti svému velkému sourozenci jiným dojmem. Dáno je to především rozměry telefonu – z hlediska proporcí je S4 mini podstatně užší a telefon tak působí štíhleji a elegantněji než velký model. Díky rozměrům 124,6 x 61,3 x 8,9 mm padne telefon skvěle i do drobnější dlaně. Jenom pozor, hladké plastové tělo může trochu v ruce klouzat. Lesklá úprava se také projevuje v tom, že na těle jsou vidět různé šmouhy a otisky prstů, takže telefon budete asi často leštit.

Z hlediska výbavy asi pro běžného uživatele není příliš důležité, že S4 mini dostal na rozdíl od velkého modelu jen dvoujádrový procesor a porci RAM zmenšenou na 1,5 GB. Důležitější jsou například parametry displeje. Ten má úhlopříčku 4,3 palce, což znamená oproti předchozí generaci nárůst o tři desetiny, přitom je telefon tenčí a užší, jen na výšku měří více. Rozlišení povyrostlo na 960 x 540 pixelů, což může být trochu zklamáním – konkurence totiž umí ve stejné nebo i nižší cenové kategorii nabídnout displeje s HD rozlišením. Co ovšem samsung ztrácí v rozlišení, dohání samotnou obrazovou kvalitou displeje – barvy jsou velmi živé a černá je perfektní, dobrá je čitelnost displeje na přímém slunci. Nižší rozlišení řada uživatelů ani nezaznamená.

Výbava na jedničku

Galaxy S4 mini je také celkově velmi moderně vybavený smartphone. Jednou ze zajímavých funkcí je infraport na vrchním okraji telefonu – díky němu může S4 mini posloužit i jako ovladač televize, set-top-boxu nebo dalších zařízení. Nechybí tu NFC a do budoucna přijde také podpora sítí LTE, kterou půjde aktivovat softwarově. Samsung také přidal celou řadu chytrých softwarových funkcí. Jejich balíček je trochu menší než u velkého modelu S4, ale základ je velmi podobný. Telefon tak umí rozeznat, zda se na displej díváte či nikoli, a displej tak zbytečně nezhasíná. Dále jsou tu základní pohybová gesta – například přiložením zvonícího telefonu k uchu přijmete hovor. I přes menší množství chytrých funkcí je však znát, že telefon místy dovedou docela zaměstnat a tak se občas stane, že reakce systému Android 4.2.2 Jelly Bean nejsou úplně bleskové.

Občasné zádrhele při používání však telefonu asi rádi odpustíte, když zjistíte, jak univerzální zařízení Galaxy S4 mini je. V dnešní době, kdy výrobci staví nedobytné kousky, je příjemným zjištěním možnost vyměnit baterii za novou, nechybí tu slot na paměťové karty a jsou tu již zmiňovaný infraport a NFC. Dále také nové Bluetooth 4.0 s podporou standardu Low Energy, který umožní připojení nastupující generace moderního příslušenství – třeba různých chytrých hodinek, fitness senzorů a dalších užitečností.

Těšit se také můžete z prověřeného fotoaparátu. Zatímco velký S4 dostal třináctimgeaplixelový foťák, menší model podědil po předchozím velkém S III osmimegapixelový modul, který je po letech používání v mnoha modelech výrobce vyladěn téměř k dokonalosti. Čip tedy vytváří velmi hezké snímky téměř za všech podmínek, daří se mu držet úroveň šumu na přijatelné úrovni. S4 mini tak sice nepatří papírově mezi elitu fotomobilů, ale překvapivě může být pověstným černým koněm, který v praxi dosahuje stejných (ne-li občas i lepších) výsledků jako jeho dražší stájový kolega.

Velkému bráchovi šlape na paty

Za svou vcelku nenápadnou univerzálnost si nechá Samsung Galaxy S4 mini docela zaplatit. Momentálně stojí těsně pod 11 000 korun, což určitě není málo. Ale vzhledem ke schopnostem je to přiměřená částka. V praxi S4 mini totiž není o nic horší než jeho větší sourozenec s papírově podstatně nadupanější výbavou. Menší displej pro někoho bude překážkou, pro jiné ovšem doslova vysvobozením – ne každý totiž touží po obřím smartphonu. A navíc, velký Galaxy S4 je pořád o 5 000 korun dražší, takže při koupi mini modelu i hodně ušetříte.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Mobilní aplikace z vás dokážou vytáhnout tisíce korun. Vlastně za nic
Nahoru