Hotel, cesta, letenka – na cestování stačí smartphone

Pro pohodlné cestování a nakupování služeb během něj stačí bohatě smartphone. Začít můžeme u letenky. Doba papírových letenek je sice dávno pryč, ale pro nástup do letadla je stále potřebná palubní vstupenka, tzv. boarding pass. Tu si běžně můžeme vytisknout sami, nebo ji dostaneme na letišti: v samoobslužném kiosku nebo na přepážce. Ale u některých aerolinek už ani tento papír není potřeba.

Nedávno ČSA, národní tuzemská aerolinka spustila odbavení přes mobilní telefon. Postup je jednoduchý. Přímo v chytrém telefonu se odbavíme a dopravce následně pošle palubní lístek jako odkaz do SMS nebo e-mailu. Netřeba cokoliv tisknout a ani vyzvedávat, na letišti stačí ukázat jenom palubní lístek na displeji smartphonu. Pro vybrané operační systémy pak mají aerolinky i speciální aplikace, kde lze vše výše uvedené provést.

I samotnou letenku samozřejmě můžeme koupit přes smartphone. Buď v rámci internetového prohlížeče, tedy jako na počítači nebo ještě lépe přes speciální aplikace. Vyhledávacích aplikací existuje velké množství. Některé jsou lokalizované do českého jazyka, jiné nikoliv. Samozřejmě můžete zkusit hledat letenku přímo přes aplikaci konkrétní aerolinie, ale pro co nejvýhodnější cenu jsou lepší univerzální vyhledávače.

Zkuste třeba aplikaci Skyscanner. Přímo přes ní letenky sice nekoupíte, ale aplikace vás přesměruje právě tam, kde najdete pro konkrétní let nejvýhodnější cenu. Ale popořádku. Skyscanner umí při vyhledávání zobrazit kalendář cen, takže si můžeme vybrat lety v těch dnech, kdy je to nejvýhodnější. Pokud je ale termín pevně daný, ukáže konkrétní lety. Lze filtrovat lety bez mezipřistání a další detaily cesty.

S letenkou v mobilu se můžeme pustit do vyhledávání hotelu nebo autopůjčovny. Zde opět platí, že pro co nejnižší cenu je dobré vyzkoušet nějaký agregátor. Zkuste třeba aplikaci Kayak, která hledá cokoliv s cestováním, tedy autopůjčovny, hotely a nebo i letenky. Pro konkrétní služby pak můžeme použít i specializované vyhledávače. Autopůjčovna třeba s aplikací Autoeurope a hotely například s aplikací Booking.com. Oboje jsou v češtině, což může být pro mnohé pohodlnější než anglické aplikace.

Pokud se na cesty vydáte autem, ať už z domova nebo na místě s autem z půjčovny, určitě se bude hodit navigace. V případě navigací je situace trochu složitější. Aplikace jsou sice v drtivé většině zdarma, ale to samé už neplatí o mapových podkladech. Bezplatná je třeba Google navigace, která je ve většině smartphonů nainstalovaná. Jenže v jejím případě je potřeba aktivní datové připojení, mapy se načítají on-line. Část map lze sice stáhnout, ale rozsah je vždy omezený.

Přesto existují výjimky. Zcela bezplatná je navigace Mapfaktor a to včetně mapových podkladů pro téměř celý svět. Háček je jediný, připravte si hodně místa, ideálně na paměťové kartě svého smartphonu. Třeba kompletní mapové podklady pro Evropu zaberou 3 GB dat. Snad ani není třeba připomínat, že stažení map proveďte doma na wi-fi. Mapfaktor umožňuje velmi detailní nastavení a zobrazení cesty v mnoha režimech.

Bude Vás zajímat

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nový kanál o letectví v O2 TV
Nahoru