Konference Machine Learning Prague 2023: Revoluční přehlídka inovací a vize budoucnosti

Během prvních červnových dnů se Praha stala epicentrem umělé inteligence a strojového učení. Další ročník prestižní konference Machine Learning Prague přilákal přední odborníky a nadšence z celého světa na půdu pražského O2 Universa. Ti měli možnost seznámit se s nejnovějšími trendy a inovacemi v oblasti umělé inteligence. Letošní ročník proběhl opět hybridně, kdy se přednášky vysílaly i živě na online platformě a svými vstupy přispěli také zástupci centra Dataclair.ai společnosti O2.

Zástupci centra Dataclair.ai, zdroj: O2

Motto letošního ročníku znělo: „Stroje se mohou učit. Neuvěřitelně rychle. Rychleji než vy. Stále se zlepšují každičký den a mění svět, ve kterém žijeme, náš byznys i náš život. Revoluce umělé inteligence je tady. Jak z ní udělat svou největší výhodu?“

Na tuto otázku se snažilo během konference odpovědět na 40 špičkových řečníků z různých oblastí, včetně akademických kruhů, průmyslu, ale i startupů. Nechyběli mezi nimi ani čeští zástupci včetně Michala Kubišty z Dataclair.ai – AI Centra společnosti O2 Czech Republic, který přednášel na téma možnosti využití TensorFlow jako nástroje pro zpracování dat.

Michal Kubišta, zdroj: MLP

Konference nabídla skutečně rozmanitý seznam přednášejících, kteří přinesli své jedinečné přístupy a perspektivy. Mezi významnými řečníky se objevili Alexander Del Toro Barba vedoucí strojového učení a kvantových výpočtů ze společnosti Google, Mireia Diez Sánchez vedoucí výzkumnice na VUT v Brně nebo Jan Kulveit výzkumný pracovník Institutu pro budoucnost lidstva na Univerzitě v Oxfordu.

Jan Kulveit, zdroj: facebook MLP

Útočiště letošního ročníku konference Machine Learning Prague 2023 ve spolupráci s Dataclair poskytlo O2 Universum a organizátor a zakladatel konference Jiří Materna k tomu uvádí: „Prostory O2 Universa pro nás měly dvě velké výhody oproti těm, které jsme využívali v předchozích ročnících. Především pak to, že je O2 Universum již plně vybavené pro pořádání konferencí, takže jsme spoustu věcí nemuseli vozit nebo jinak řešit. A díky jeho členitosti a prostorovým možnostem jsme mohli mít na stejném místě hlavní konferenci i workshopy. Všechny předchozí ročníky jsme měli workshopy a konferenci na různých místech.“

Interaktivní workshopy a networking

Machine Learning Prague nebyla však jen o pasivním naslouchání přednáškám, ale také o aktivním zapojení účastníků. Právě interaktivní workshopy a diskusní panely poskytly příležitost účastníkům zapojit se do praktických cvičení, diskutovat o aktuálních výzvách a sdílet své nápady. Tyto aktivity umožnily účastníkům navázat nové profesní kontakty a spolupráci na budoucích projektech. Workshopy zahrnovaly témata jako hluboké učení, přirozený jazyk, obrazové rozpoznávání, robotiku a mnoho dalšího. Účastníci měli možnost seznámit se s nejnovějšími výzkumy a technologiemi předních expertů v oboru.

Jeden z workshopů vedla další zástupkyně centra Dataclair.ai Aisling O’Sullivan. Tématem bylo objevování potenciálních léčiv pomocí metod z oblasti strojového porozumění textu (NLP).

Workshop vedený Aisling O’Sullivan, zdroj: MLP

Vize budoucnosti

Završením konference byla panelová diskuse s předními odborníky, kde byla představena vize budoucnosti strojového učení. Diskutovalo se o otázkách, jakým výzvám bude muset čelit oblast umělé inteligence, jaké příležitosti se objeví a jaká je role společnosti a vlády při podpoře inovací a regulací.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Nahoru