Chcete doma lepší internet? Máme pro vás tipy, jak na to!

Pomalý internet? Seká se, když nejvíce potřebujete, aby fungoval? Poznáte, že se připojili sousedé a jako by vám část rychlosti ukradli? Nebo funguje podle počasí a když prší, tak prostě nejede? Příčin může být hned několik. Co tedy s tím? 

V dnešní době je internet doma už pro většinu z nás samozřejmostí. A tak stejně všichni chceme za své peníze to nejlepší. Přitom, důležitá je nejen rychlost samotná, ale i kapacita a stabilita připojení.  

Aby váš internet doma šlapal jako hodinky a vy jste neměli občas pocit, že se vracíte o pár desítek let zpátky, kdy se stránka, seriál nebo hra načítají déle, než vaše trpělivost unese, máme pro vás pár tipů. 

Překážky na cestě 

To nejhorší, co můžete doma udělat, je modem schovat třeba na půdu, do skříňky, nebo před něj postavit řadu knih. Pamatujte, že čím více překážek bude mít signál v cestě, tím horší připojení budete mít. Ideální stav je, když když na modem přímo vidíte. Velkou roli navíc hraje také samotná vzdálenost modemu a připojovaného zařízení. Opět, čím dále jste, tím horší může připojení být. 

Ověřte stáří modemu 

Doma si můžete platit za ten nejrychlejší internet, ale se zastaralým modemem je vám k ničemu. Odborníci doporučují měnit ho co 5 let, i když se zdá, že dobře funguje. Technologie jdou kupředu mílovými kroky, a právě na modemu může být dost brzy znát, že mu jaksi už ujel vlak. Takže pokud chcete, abyste si užili každý megabit svého internetu naplno a bez zaškobrtnutí, zvolte si kvalitu.

Operátor O2 pro své zákazníky doporučuje O2 Smart Box, který má vylepšenou funkci inteligentní Wi-Fi. Ta sama vyhledává zařízení v domácnosti a neustále optimalizuje signál v závislosti na podmínkách. O2 Smart Box zároveň přináší Wi-Fi 6 fungující v pásmech 2,4 a 5 GHz. Díky tomu tak připojí až desetkrát více zařízení a zajistí úsporu energie pro koncová zařízení. 

Počet připojených zařízení a velikost domácnosti 

Zamyslete se, kolik zařízení se k vašemu domácímu internetu připojuje. Kdysi šlo o jeden počítač, dnes k domácí Wi-Fi připojujeme mobily, televize, počítač a často i jednotlivé části chytré domácnosti jako kamery, detektory kouře, zabezpečovací zařízení atd. A to už potřebuje slušnou kapacitu i rychlost. Obecně platí, čím více zařízení, tím spíše zvažte k modemu přidání správného boosteru, který internet posílí a zároveň dokáže pokrýt i větší prostor. Informace o tom, jak si internet doma pořádně „naboostovat“, jsme psali v letním článku.

Zavolejte poskytovateli 

Poskytovatelé každý rok investují do zrychlování sítí obrovské peníze. Možná to tak ani nevíte, ale doma byste mohli mít mnohem rychlejší internet. Stačí si o něj říci. Například operátor O2 nabízí vysokorychlostní internet – tedy 100 Mbit/s a více – pro téměř 70 % domácností v Česku. Pokud jste tedy uzavírali smlouvu před pár nebo více lety, stojí za to si jednou za čas ověřit, jak se dostupná rychlost připojení změnila právě u vás doma.

„Hodně lidí nemění svého poskytovatele ze zvyku a obavy, že to je složité a když jim nebude vyhovovat, bude těžké ho zase změnit. I proto nyní v O2 přicházíme s garancí vrácení peněz na 60 dnů od aktivování služby. Při pořízení Internetu na doma dostanou zákazníci další dva měsíce, aby se přesvědčili, že výhodou internetu od O2 je především stabilita připojení, kapacita a spolehlivost sítě. Pokud v průběhu té doby nebudou přeci jen spokojení, vrátíme jim všechny poplatky, případně zpět vykoupíme i hardware. Bez ohledu na to, zda se jedná o optiku, DSL, 5G nebo LTE připojení,“ říká šéf fixního internetu u O2 Martin Čejka. 

Mít doma lepší internet není nic složitého. Ověřit si dostupnost a možnosti můžete snadno na stránkách o2.cz/internet, případně u specialistů v O2 prodejnách, na zákaznické lince nebo on-line na chatu, kde vám zároveň vždy doporučí to nejlepší připojení, ať bydlíte kdekoliv. A v případě potřeby domluví i návštěvu technika, který službu připojí a ochotně vám pomůže se vším od A do Z, včetně nastavení Wi-Fi do vašich mobilů a počítačů. 

Související článek Tipy & Triky: Jak si zlepšit Wi-Fi signál, aby dosáhl až na druhou stranu zahrady 
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru