Víte, co se děje s telefonem v zimě? Poradíme, jak o něj v mrazech správně pečovat 

Extrémní počasí je nepřítelem telefonů a elektroniky obecně. Ať už mluvíme o vysokých letních teplotách, lijácích nebo dokonce mrazu. Víte, jak se o svůj telefon v zimních měsících správně starat? Máme pro vás pár tipů, co se svými elektronickými parťáky v mrazech dělat a čemu se naopak vyvarovat. 

Vybitá baterie a černý displej – noční můra všech uživatelů chytrých telefonů, která bohužel v zimních měsících už asi zaskočila nejednoho z nás. A proč se vůbec telefon v zimě vypne? Důvodem je, že akumulátor v zařízení nedokáže uvolnit potřebnou energii pro běžné fungování.  

Kromě výdrže baterie má ale chlad negativní vliv i na samotný displej a vnitřek telefonu. Mrazy hůře snášejí IPS displeje, protože uvnitř své LCD vrstvy mají tekuté krystalky, které nepřízeň počasí zkrátka nezvládají nejlépe. OLED displeje jsou na tom o drobet lépe. 

Telefony nám dělají parťáka každý den nehledě na roční období. Pojďme se proto podívat, jak smartphonům zpříjemnit zimu a čemu se naopak vyhnout obloukem. 

Na co si dát v zimě pozor? 

  • Pokud je zima vám, je i telefonu. Nedoporučujeme proto telefon v mrazech nosit v kabelce, batohu, na šňůrce přes kabát nebo v kapse u kalhot. Raději ho hýčkejte někde v teple – třeba ve vnitřní kapse uvnitř bundy.  
  • Z vánice rovnou ke kamnům? Nevystavujte telefon teplotním šokům, které zařízení také nedělají dobře. V nejhorším případě totiž zařízení hrozí i zkrat.  
  • Máte voděodolný telefon? Zbystřete! Pokud totiž z mrazu přijdete rovnou do tepla, může dojít ke kondenzaci – uvnitř telefonu se může srážet voda. A za to vám telefon určitě nepoděkuje.  
  • Vybil se vám venku telefon a první kroky míří k nabíječce? Zabrzděte a nejprve nechte telefon postupně přivyknout na pokojovou teplotu.  

Co není pro telefon žádný problém? 

  • Při používání telefonu se zařízení zkrátka vybíjí a v zimě to může být ještě rychlejší. Neznamená to ale, že byste smartphone nemohli v mrazech použít. Jen vše nutné odbavte rychleji a zbytečně nesurfujte na sociálních sítích, aby vás náhlé vypnutí telefonu nezaskočilo. 
  • Pokud nechcete při návratu ze zimy riskovat, nechejte svůj telefon postupně vyrovnat teplotní rozdíl.  

Závěrečné tipy – výbava do nepohody 

Pokud se obáváte, že se váš parťák během procházky vybije, známe jednoduché řešení. V dnešní době si můžete vybrat z široké nabídky malých a lehkých powerbank, které se hravě vejdou do každé kapsy i baťůžku. Díky tomu budete mít jistotu, že v případě nouze svůj telefon nabijete i na cestách. Můžeme doporučit například rychlou powerbanku LAMAX 20000mAh Fast Charge nebo bezdrátovou FIXED MagZen powerbanku.  

Každá vrstva se v mrazu počítá. Proto k lepší výdrži baterie může alespoň trochu pomoci i kryt telefonu, který smartphone od nepřízně počasí ochrání. Navíc v případě pádu na náledí správný kryt zabrání nechtěným prasklinám a „pavoukům“. Široký výběr kvalitních obalů najdete na e-shopu o2.cz/pouzdra-a-kryty. 

Starejte se o svého společníka i v zimních měsících, poděkuje vám za to třeba delší životností a výdrží baterie.   

Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Nahoru