Konec roku přinesl skutečnou Datamánii! Spotřeba mobilních dat o svátcích opět lámala rekordy!

Během silvestrovského dne a noci přenesla O2 síť rekordních 2 892 TB dat. Je to o celých 42 % více než předchozí rok. Může za to rozšiřování 5G mobilní sítě, ale i oblíbenost využívání aplikací, která v některých případech roste přímo raketově.  

Každý rok meziročně narůstá spotřeba mobilních dat. Potvrzují to i pravidelné štědrovečerní a silvestrovské statistiky společnosti O2. Svůj lví podíl na tom mají, vedle rozšiřování 5G sítě, také aplikace, které jsou dnes již neodmyslitelnou součástí našeho běžného života.  

Na stále se zvyšující nároky v potřebě mobilního datového připojení zareagoval operátor O2 spuštěním limitované zimní edice předplacených karet Datámánie se 100 GB dat za tři stovky. Více informací se dozvíte na webu Datamánie

Aplikace jsou dnes již úplnou samozřejmostí pro všechny uživatele chytrých telefonů, tabletů, ale i počítačů. Ať jste milovník jablečných zařízení a jejich iOS nebo máte raději Android, bez aplikací se neobejdete ani v jednom případě. 

Některé z tzv. appek díky své praktičnosti mohou život vyloženě ulehčovat. Mezi uživateli jsou tak hodně rozšířené například nejrůznější aplikace sloužící jako pomocníci při cestování (navigace, dopravní spojení, nákup jízdenek). Dále jsou to aplikace na úpravu fotek, internet banking, aplikace na objednávání jídla nebo k uložení věrnostních kartiček různých obchodů. 

Rekordmanem je TikTok, esemesky vymírají

Data o využití O2 sítě v poslední den roku 2022 však jasně ukázaly, že lidé postupně mění své zvyky a komunikují stále více přes aplikace sociálních sítí a stále více navštěvují aplikace streamovacích platforem.  

Statistiky* za silvestrovský den a noc ukázaly v rámci aplikací typu Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, Twitter, YouTube a TikTok průměrný nárůst provozu téměř o 40 % oproti loňskému poslednímu dni v roce. Největším skokanem v nárůstu je pak jednoznačně aplikace TikTok, která v tento den dosáhla o 173 % většího objemu využití zákazníky operátora O2 než v roce 2021. 

Na opačné straně stojí počet odeslaných SMS, který v meziročním srovnání opět klesl, a to o více než 20 %. Stejně tak i volání s poklesem přes 11 %. To jasně dokazuje, že se lidé v komunikaci stále více spoléhají právě na sociální sítě a mobilní datové připojení. 

*Jedná se o souhrnné statistiky objemu internetového provozu na úrovni aplikace využívající anonymizovaná data. Ta jsou zpracována agregovaně na úrovni objemu datového přenosu pro mobilní internet. 

O2 cz Autor článku
O2 cz
Související článek Tyto tři mobily překvapily a změnily mobilní svět
Nahoru