Nejen pět tipů, jak mít zabezpečený svůj iPhone 

Kdysi telefony skutečně sloužily jen k volání a posílání zpráv. V dnešní době ale většina lidí nosí ve své kapse výkonný přístroj, který umožňuje třeba vstup do internetového bankovnictví. Přinášíme proto tipy, jak si zabezpečit telefon značky Apple.  

S rychlým vývojem technologií drží krok i útoky na ně. Každé zařízení je dnes již napadnutelné, proto se zvyšuje i potřeba si telefony chránit a střežit své soukromí. A to i přesto, že například právě Apple na rozdíl od jiných konkurenčních platforem velmi dbá na soukromí uživatelů a jejich dat. 

Téměř samozřejmostí je mít telefon zabezpečený heslem. Majitelé iPhonů mohou využívat Face ID, které umožňuje biometrickou autorizací zařízení odemknout, Touch ID, tedy funkci na rozpoznávání otisků prstů, a starý známý vstupní kód. 

Pojďme se ale podívat na zabezpečení Apple telefonů více do hloubky. 

1. Aktualizace 

Každý majitel „jablíčka“ ví, že jednou za čas na obrazovce vyskočí připomínka, že je na telefonu nutné provést aktualizaci. Neberte tuto radu na lehkou váhu a skutečně aktualizujte svůj telefon vždy, když je třeba. Nové iOS verze opravují chyby i slabá místa předcházejících operačních systémů. Reagují tak i na nejnovější internetové hrozby, aktualizaci by se neměly vyhnout ani aplikace. Pohodlnou variantou je zapnout si automatické aktualizace jak systému, tak aplikací. Uživatel se pak nemusí o nic starat – telefon se zkrátka aktualizuje sám. 

2. Wi-Fi 

I veřejná Wi-Fi síť může být vstupní branou nejen pro viry, ale i kyberzločince. Nejpopulárnějšími a zároveň nejméně bezpečnými jsou sítě, které nevyžadují hesla. Tyto Wi-Fi sítě mohou být totiž nejsnáze napadnutelné. Může se třeba stát, že kvůli tomu budou uživateli podstrčeny falešné internetové stránky, které vyžadují například heslo k e-mailu nebo údaje pro přihlášení k bankovnímu účtu. Konkrétně v případě internetového bankovnictví je vždy bezpečnější se do něj přihlašovat prostřednictvím mobilních dat a s aktivní službou O2 Security. 

3. On-line platby 

Kromě silného hesla a ideálně dvoufázového ověřování v případě manipulace v internetovém bankovnictví, buďte obezřetní i při platebních metodách. Kromě Apple Pay můžete použít také platbu přes O2 vyúčtování, například pro placení nákupů v App Storu a předplatného za různé služby od Apple. Nákupy se bezpečně přičtou k dalšímu vyúčtování. Měsíčně můžete takto zaplatit až 7 100 korun. Více o této možnosti placení najdete na https://www.o2.cz/osobni/platba-pres-o2.  

4. Najít 

Společnost Apple má funkci Najít, díky které dokážete svůj telefon nalézt, pokud ho někde zapomenete nebo jej někdo ukradne. Zařízení lze najít i ve vypnutém stavu a jeho současnou polohu upřesňují i okolní Apple zařízení. Na dálku můžete v případě zcizení telefon přepnout do režimu ztráty nebo dokonce vymazat.

Funkce Najít je v zařízení nativně aktivní a nejdete ji v nastavení ve svém Apple ID. Pokud byste z jakéhokoliv důvodu o svůj telefon přišli, můžete si díky funkci Najít na iPadu nebo Macu zjistit přesnou polohu. Nebo i na stránkách iCloudu po přihlášení prostřednictvím Apple ID. V aplikaci Najít můžete sledovat i polohy dalších „applovských“ zařízení – například AirPodů nebo Apple Watch.   

5. Smazání dat 

Přemýšlíte, že byste si rádi pořídili nové „jablíčko“? Pokud zní odpověď ano, nezapomeňte před finálním rozloučením smazat veškerá svá data. A to i v případě, že telefon věnujete někomu z rodiny, okruhu přátel a blízkých.  

Nejjednodušší cestou je nejdříve přenést informace do nového zařízení, a pak ze starého telefonu smazat osobní údaje. Jak na to? Zařízení si nejprve zálohujte. Odhlaste se z iCloudu, iTunes a App Storu. V nastavení najdete v záložce Obecné> Přenést nebo resetovat> Smazat data a nastavení. Telefon se zeptá na heslo k Apple ID, po zadání už můžete zmáčknout tlačítko Smazat. A hotovo.  

Pokud přemýšlíte, že byste svůj telefon raději nechali ekologicky recyklovat, můžete staré zařízení přinést do jakékoliv pobočky O2. A ještě pomůžete dobré věci. Za každý takto vrácený telefon totiž O2 věnuje prostřednictvím své nadace 25 korun na provoz Linky bezpečí. Více o této možnosti se dočtete v článku. 

Pryč už jsou dny, kdy stačilo k zabezpečení pouhé heslo. Moderní doba si žádá opatrnost a je na každém z nás, jak si před potenciálními útoky své zařízení zabezpečí. Chraňte si proto své iPhony.  

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Apple představil nový iPhone SE: starý dobrý design a obrovský výkon uvnitř
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru