Náš projekt Svoboda není samozřejmost pokračuje. Vyzkoušejte si edukační kvíz zaměřený na sametovou revoluci

I letos si v rámci našeho dlouhodobého projektu Svoboda není samozřejmost připomínáme události 17. listopadu 1989. Spouštíme edukační kvíz s názvem Otázky svobody vhodný i pro doplnění distanční výuky. Propojíme jej se svým vzdělávacím projektem O2 Chytrá škola. K Otázkám svobody se navíc přidá i Cirk La Putyka se svou Ústřednou89.

Z aktuálně zpracovaného průzkumu, který jsme si nechali vypracovat na vzorku tisícovky mladých lidí mezi 16 až 30 let vyplynula značná neznalost tehdejších událostí. Zkratky jako StB, KSČ nebo OF zná téměř každý. Naopak celá čtvrtina respondentů neví, proč je listopadová revoluce označovaná jako “sametová”.

Pouze každý čtvrtý dotázaný dokázal přiřadit, co bylo obsahem pro starší generaci nezapomenutelného projevu Milouše Jakeše z Hrádečku,” vysvětluje David Daneš, ředitel marketingové komunikace a brandu v O2 s tím, že mladým lidem není jasné ani to, co to byl tzv. Palachův týden nebo kdy se stal poprvé prezidentem Václav Havel. Správně odpověděla pouhá polovina respondentů. Více se o projektu Svoboda není samozřejmost dozvíte zde.

 

Náš projekt se propojí se vzdělávacím portálem O2 Chytrá škola

„Otázky svobody jsou proto první vlaštovkou v námi připravovaném projektu, v rámci kterého chceme hravou formou pomoct doplnit chybějící znalosti mladé generaci,“ vysvětluje Marie Mališková, CSR manažerka z O2, a dodává: „Naším cílem je ukázat, jak lze za pomoci moderních technologií přiblížit studentům moderní dějiny, na které při běžné výuce mnohdy nezbývá čas.” Během příštího roku plánujeme propojit projekt Svoboda není samozřejmost se vzdělávacím portálem O2 Chytrá škola, kde vznikne samostatná sekce pro učitele věnovaná právě metodice a materiálům určeným pro výuku moderních českých dějin.

 

Vyzkoušejte si kvíz

 

Už nyní si můžete výše uvedený vzdělávací kvíz s patnácti otázkami vytvořený ve spolupráci s Pamětí národa vyzkoušet na webu zde. Po jeho vyplnění se každý návštěvník webu dozví správné odpovědi a bude si moct porovnat své výsledky s ostatními respondenty.

 

Ústředna89 s Cirkem La Putyka

To ale není všechno. Přímo v den státního svátku se k nám připojí v rámci speciálního happeningu Ústředna89 členové oblíbeného pražského divadla Cirk La Putyka. Prostřednictvím Ústředny89 budou prezentovány dílčí výsledky našeho průzkumu. S hosty tohoto dílu, kterými budou významné osobnosti – nejen pamětníci, ale také umělci či sportovci, kteří jsou spjati s tématem sametové revoluce – se budou moci diváci nad událostmi roku 1989 telefonicky pobavit. „I tento formát je vhodný pro učitele a jejich studenty. Pokud jim nebude cokoli z kvízu jasné, můžou do Ústředny89 zavolat a téma probrat s odborníky a pamětníky,“ dodává Marie Mališková.

 

 

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Na webu Svoboda není samozřejmost si můžete vyslechnout příběhy emigrantů
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru