Na webu Svoboda není samozřejmost si můžete vyslechnout příběhy emigrantů

V O2 si v rámci našeho projektu Svoboda není samozřejmost připomínáme osudy Čechoslováků, kteří se před rokem 1989 rozhodli emigrovat na „Západ“.

Není to tak dávno, kdy byly hranice tehdejšího Československa bez svolení režimu prakticky nepřekročitelné. Nejmíň 270 z těch, kdo před rokem 1989 přesto zkusili uprchnout z totality, za svou touhu po svobodě zaplatilo životem. Dalším se naštěstí povedlo uniknout. Díky solidaritě ostatních a veliké dávce štěstí, často jen s tím, co měli na sobě. Vždy ale za rizika, že v případě dopadení jim hrozí věznění nebo smrt.

Osudy emigrantů si můžete připomenout například během zářijových a říjnových Běhů pro Paměť národa. K registračnímu číslu si můžete připsat jméno člověka, za kterého budete startovat. Je jedno, zda to bude nějaká známá emigrantská osobnost či váš příbuzný. Více informací o akci pořádané příspěvkovou organizací Post Bellum se dočtete zde.

Příběhy statečných Čechů, kteří raději nasadili vlastní život, než aby žili a vychovávali děti v nesvobodě, najdete na našem webu Svoboda není samozřejmost.

 

 

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek O2 představuje osudy podnikatelů, kteří po válce rozjeli svůj byznys a v únoru 1948 tvrdě narazili
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru