Máme pro vás 5 tipů, jak si správně připravit domácí kancelář

Pracujete online z domova? Možná jste zaskočeni, že vůbec není snadné se v bytě „hodit“ do pracovního režimu. Proto pro vás máme pár tipů, jak si domácí kancelář zařídit. A zároveň, jak se soustředit a být produktivní.

 

Pokud doma nemáte pracovnu, musíte si ideální prostředí vytvořit. Hlavně to musí být místo, kde vás nikdo nebude rušit. Důležité je sedět u stolu, postačí například ten kuchyňský. Pokud máte oddělenou ložnici, tak klidně jako pracovní stůl použijte nějaký vhodný kus nábytku. Zvolte takový, abyste si k němu mohli dát třeba kuchyňskou židli, pokud nemáte žádnou jinou. Hlavně zvolte takovou, ze které vás nebude bolet za krkem. Měla by vyhovovat zásadám ergonomie.

Vytvořte si pohodlné, příjemné prostředí. Pokud si takové místo nachystáte a usadíte se v něm, bude to i signál pro další členy rodiny, že se k vám vůbec „nemají přibližovat“. Myslete také na to, že pevně daný pracovní koutek zvyšuje produktivitu.

 

 

 


Pro profesionální home office je nepostradatelné rychlé a stabilní internetové připojení.
Vhodnou volbou může být pevný internet od O2 se spolehlivým modemem s wifi routerem, který vám síť po domě rozvede. Nezapomeňte na to, že modem musí být umístěný na vhodném místě. Rozhodně jej nedávejte pod postel ani vysoko na skříň. Obecně platí, že nejvyšší intenzitu signálu pravděpodobně najdete na vyvýšeném místě u okna. Vyhovující je okenní parapet nebo polička.

 

Pamatujte také na kvalitní hardware a příslušenství. Pokud nemáte pracovní počítač a pořizujete si nový notebook či PC, ujistěte se, že v parametrech najdete vše, co od něj pro práci očekáváte. Neobejdete se bez dostatečně velkého úložiště a stabilního výkonu.

Pro pohodlné fungování v režimu home office ale jen počítač nestačí. Kvůli telefonátům a meetingům přes různé online nástroje vám doporučujeme pořízení kvalitních sluchátek s mikrofonem. Ano, myslíme přesně taková, která používají různí operátoři. Zamezíte tak tomu, že kvůli „rodinnému šumu“ uslyšíte jen každé páté slovo online kolegů. Díky mikrofonu zase všichni skvěle uslyší vás. Poradíme vám ale jednu věc,  mikrofon býva celkem dost citlivý, takže si jej raději dejte trochu dál od úst.

 

 


Faktem také je, že úkoly zadávané po e-mailech nefungují. Je potřeba se chovat stejně, jak na pracovišti, dodržujte proto všechny meetingy a porady.
Jen je z offline prostředí přesuňte do už výše zmińovaných komunikátorů, jako je například Microsoft Teams, Google Meet či Zoom. Najdete v nich mimo jiné chat, možnost audio a video hovorů či vytváření pracovních skupin. Obrazně řečeno – jedním zvednutým sluchátkem si ušetříte zbytečné e-maily a vyvarujete se komunikačnímu šumu.

Zvyšující se trend ve využívání komunikačních aplikací během pandemie koronaviru můžeme v týdenní bázi sledovat i v analýze operátora O2.

 

 

Pokud už jsme nakousli téma videohovorů, měli byste si dát na pár věcí pozor. Než se k online meetingu připojíte, nejprve si sami vyzkoušejte, v jakém úhlu vás ostatní uvidí. I když máte webkameru zabudovanou v notebooku, není problém se na židli posunout či do ní hledět trochu stranou. Řada úhlů totiž může k vaší nelibosti zvýraznit některé obličejové rysy a zkreslit váš vzhled. Zkontrolujte si také, že objektiv kamery máte nejlépe v úrovni vašich očí nebo lehce nad nimi. Seďte od ní v dostatečné vzdálenosti, aby byla vidět obě vaše ramena i celá tvář.

Myslete také na dobrý zdroj světla. Vyhněte se místům se slabým osvětlením nebo přílišným podsvícením, jako je okno za zády či lustr s deseti žárovkami. Naproti sobě byste měli mít nějaké nepřímé světlo. Postačí třeba lampička postavená někde u monitoru.

 

 

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Zahajujeme předobjednávky iPhone 12. Nově nabídnou 5G
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru