Svoboda je pro Čechy extrémně důležitá. Znovu ji připomínáme ve svém projektu

Náš projekt Svoboda není samozřejmost pokračuje. V rámci letošního třicátého výročí od sametové revoluce chceme připomenout osudy těch, kteří chtěli svobodně žít, podnikat či vychovávat děti v otevřeném světě. Emigranti z tehdejšího Československa doma zanechali přátele, rodiče, kořeny. Kdo měl v rodině emigranta, tak potvrdí, že radost z toho, že svého blízkého slyší v telefonním sluchátku, se mísila s tvrdou realitou, že už ho možná nikdy neuvidí. Takové hovory proto měly nevyčíslitelnou hodnotu.  

Umíte si například představit, že by kolega nebo váš dobrý známý odjel na dovolenou a už se nevrátil? Že se o někom ve společnosti prostě přestane mluvit, jako by najednou nikdy neexistoval? Ne, ti lidé nezemřeli. „Jenom“ emigrovali z tehdejšího socialistického Československa do některé „západní“ svobodné země.  

Často se i snažili ozvat svým blízkým a dát jim zprávu, že jsou v pořádku. Kvůli cenzuře a neprostupné státní hranici bylo spojení mezi světy rozdělenými „Železnou oponou“ téměř nemožné a spousta zpráv svým adresátům nikdy nedorazila. Zatímco dnes se můžeme během pár vteřin spojit s kýmkoli na druhém konci světa, před rokem 1989 kontakt s blízkými v zahraničí jednoduchý rozhodně nebyl. Pro stovky tisíc Čechů tak měl telefonát nedocenitelnou hodnotu.  

Emigrace kdysi rozdělila celé rodiny a zpřetrhala příbuzenské i společenské vazby. I proto je nutné cenu svobody neustále připomínat. Její skutečnou hodnotu totiž pochopíme teprve tehdy, když ji ztratíme. „Vážíme si, že díky listopadovým událostem dnes můžeme například volně surfovat po internetu, cestovat a kdykoliv se spojit s lidmi v zahraničí. Jsme hrdí, že tuto svobodnou komunikaci s celým světem můžeme zprostředkovávat. A proto považujeme za důležité připomínat, že svoboda nikdy nebude samozřejmostí,“ uvádí David Daneš, ředitel marketingové komunikace a Brandu v O2.  

Poslední rozezvonění telefonních budek 

V dnešní době telefonní budky téměř nikdo nepoužívá. Před třiceti lety, kdy nebyly žádné mobily a na pevnou linku se čekalo i několik let, měly pro spojení s okolím nenahraditelnou roli. Proto se v neděli 17. listopadu symbolicky rozezvoní všechny telefonní budky v České republice. Po zvednutí sluchátka se ozve autentický záznam z listopadových demonstrací doplněný krátkým vzkazem.  

 Vzkazy pro demokracii 

Ve spolupráci s tuzemskou organizací Paměť národa, která soustavně sbírá vzpomínky pamětníků důležitých historických událostí 20. století, jsme sbírali „vzkazy demokracii“, které budou uveřejněny na velkoformátových projekcích 17. listopadu přímo na Národní třídě, nejsymboličtějším místě sametové revoluce. Koordinátorem Paměti národa je obecně prospěšná společnost Post Bellum. 

Více se o projektu Svoboda není samozřejmost dočtete zde.

 

 

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek O2 představuje osudy podnikatelů, kteří po válce rozjeli svůj byznys a v únoru 1948 tvrdě narazili
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru