O2 v rámci Mezinárodního dne svobody tisku připomíná příběhy novinářů, kteří v době totality nemohli svobodně psát

Mezinárodní den svobody tisku si 3. května připomínáme i v O2. Pokračujeme tak v celospolečenské aktivitě Svoboda není samozřejmost, ve které vybíráme důležité momenty z novodobé české historie.

Věříme, že svoboda není samozřejmost, proto jsme se spojili s organizací Paměť národa, která sbírá a uchovává příběhy pamětníků dvacátého století, aby z nich mohly čerpat mladší generace. Na webu svobodanenisamozrejmost.cz si můžete poslechnout příběh Marty Bystrovové a dalších novinářů, kteří se v době normalizace „prali“ s dobovou cenzurou a nemohli svobodně psát.

Bystrovová se během okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968 mimo jiné podílela na reportážích a distribuci zvláštních vydání deníku Svobodné slovo. Tak jako ostatní zpovídání, se celý život snaží bojovat za principy demokracie a osobní svobody. „Náš dlouhodobý společenský projekt #SvobodaNeniSamozrejmost si klade za cíl dlouhodobě připomínat, jak velmi zranitelná svoboda je. Proto jsem moc rád, že na něm spolupracujeme s tak důležitou organizací, jakou je Paměť národa. Na mnohdy hrdinské činy těchto lidí za žádných okolností nesmíme zapomínat a je potřeba jejich osudy neustále připomínat a vést o nich diskuze.“ podotýká David Daneš, ředitel marketingové komunikace společnosti O2.

 

 

Současná aktivita úzce navazuje na tu předchozí, kdy jsme v posledním březnovém týdnu upozorňovali na téma svobody projevu autorů, kteří během totality nemohli svobodně tvořit a vydávat své texty. Jako pocta těmto literátům byla v O2 Knihovně vytvořena speciální sekce Zakázaní autoři, kde mohou lidé najít díla Josefa Škvoreckého, Václava Havla nebo Ivana Martina Jirouse. Více o projektu se dozvíte na webové stránce svobodanenisamozrejmost.cz.

 

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Prostřednictvím O2 Knihovny připomínáme tvorbu autorů, kteří před rokem 1989 nemohli svobodně publikovat
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru