K rychlým mobilním datům se i díky O2 můžete připojit v dalším úseku pražského metra

Na trase pražského metra C už můžete v celém pilotním úseku od Muzea po Roztyly používat rychlá mobilní data. Spolu s ostatními operátory jsme totiž 30. října spustili zbývající část mezi stanicemi Pražského povstání a Roztyly. Do výstavby jsme společně zatím investovali přibližně 80 milionů korun. Naší společnou snahou je nyní dostat rychlá mobilní data i do dalších částí pražského metra.

Už v roce 2019 plánujeme pokrýt dalších 21 stanic, které patří k těm nejvytíženějším. V letech 2020 a 2021 pak bude dokončeno pokrytí všech zbývajících zastávek a tunelů.

Co se za zavedením signálu do metra skrývá? Pokrývání není nic snadného. Na projektu spolupracuje celá řada subjektů, technici se pohybují v neznámém terénu a práce ve veřejných částech stanic a tunelech metra mohou probíhat pouze během přepravní výluky, tedy 2,5 hodiny v noci.


Fakta a čísla:

  • Pražské metro denně přepraví až 1,7 milionů cestujících na 3 trasách o celkové délce 65,2 km. Celkový počet stanic je 61.
  • Všechny mobilní služby – hlas, textové zprávy i data – budou dostupné pro zákazníky všech mobilních operátorů včetně virtuálních.
  • Práce mohou probíhat pouze během pracovního týdne, 2,5 hodiny v noci během odstávky.
  • 2 měsíce zabere pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech
  • Až 10 000 000 korun stojí pokrytí úseku mezi dvěma stanicemi.
  • Celkové náklady se odhadují na půl miliardy korun.

 

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek O2 bylo partnerem akce Startup Weekend Prague
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru