O2 se zúčastnilo karlovarské konference Internetem Bezpečně 2018

S těmi nejnovějšími poznatky, jak čelit hrozbám ze světa informačních technologií, se mohli zájemci seznámit na konferenci „Internetem Bezpečně 2018“ v karlovarském Hotelu Thermal. Operátor O2, jako jeden z partnerů akce a dlouhodobý popularizátor obezřetného chování na internetu a podporovatel organizací jako je E-Bezpečí a Linka bezpečí, nemohl v lázeňské metropoli chybět.

Pozvání na akci přijali odborníci z různých oblastí internetové bezpečnosti, kteří účastníkům 25. října poradili, jak předcházet rizikům v kybernetickém prostředí, jak ochránit sebe, své potomky, ale i jak zabezpečit třeba školní nebo firemní počítačové sítě. Zaštiťující projekt konference „Internetem Bezpečně“ si pak obecně formou různorodých vzdělávacích aktivit, klade za cíl zvýšit povědomí uživatelů o rizicích v internetovém prostředí. Jeho zakladatelem je příslušník Policie ČR Roman Kohout, který vyšetřuje kybernetickou trestnou činnost a je autorem i několika publikací k danému tématu. Více informací o projektu najdete zde.

Roman Kohout

Na konferenci promluvila i CSR manažerka operátora O2 Marie Mališková, která uvedla, že je moc ráda, že se akce zaměřené na bezpečné chování na internetu dostávají ke stále širšímu publiku. „Na vzdělávání a vyšší informovanosti dětí, rodičů nebo seniorů, zkrátka všech uživatelů internetu v O2 soustavně pracujeme. Přispívá k tomu i rozsáhlá výzkumná činnost, například výzkum Sexting a rizikové seznamování českých dětí v kyberprostoru, který uskutečnilo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého, společně s operátorem O2,“ podotkla Mališková. Ve svém příspěvku se věnovala i tématu takzvané digitální gramotnosti a zmínila i nový program, který O2 v nejbližší době představí, zaměřený na bezpečné a zdravé využití moderních technologií dětmi a s tím související podporu vzdělávacího systému.

Marie Mališková

Jedním z témat konference byla již v úvodu zmiňovaná Linka bezpečí, kterou O2 soustavně podporuje. Její vedoucí Peter Porubský připomněl, že například na dětském hřišti své děti hlídáme a nenecháme je dlouze hovořit s neznámými lidmi. Ale to, co dělají na internetu je nám mnohdy lhostejné. O Lince bezpečí si můžete přečíst zde.

Účastníky akce zaujalo mimo jiné i vystoupení Kateřiny Křivánkové z organizace „Zvol si info – mozkem proti fake news“. Každý den nemůžeme uniknout záplavě informací, které se na nás valí ze sociálních sítí, internetu, rádia, televize, z odposlechu v autobuse, od přátel či od babičky. Jak se ale v tom přívalu neutopit? Jak rozpoznat, kterými informacemi se máme zabývat a kterými ne? Jak poznat, že vás někdo vodí za nos? A jakou roli v tom hraje náš mozek? O tom všem Křivánková záživně a vtipně v Malém sále Hotelu Thermal hovořila. Informace o projektu Zvol si info najdete zde.

Kateřina Křivánková

 

 

 

 

 

 

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek O2 bylo partnerem akce Startup Weekend Prague
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru