O2 pomáhá digitalizovat česká kina

Společnost FILMPRINT přichází v spolupráci s O2 s převratnou novinkou, s distribucí filmů do kin přes internet. Na podrobnosti projektu a spolupráce jsme se zeptali vedoucího produkce společnosti FILMPRINT pana Jakuba Sitára.

Proč distribuce filmů do kin přes internet a co je na tom tak převratného?
Nejdřív se podívejme, jak se to dělá dnes. Doby, kdy se do kin rozvážely těžké plechové krabice s kilometry filmového pásu, už jsou pryč. Dnes jsou všechny filmy digitální. Nahrávají se na pevné disky, běžný film v digitálním tvaru zabírá okolo 120 GB, a ty se pak posílají do kin. To samozřejmě vyžaduje nějakou logistiku a něco stojí. Proto vznikají snahy digitalizovat i vlastní přenos a stále lepší dostupnost rychlého internetu k tomu přímo vybízí. Cílem je samozřejmě v budoucnu úplně přestat rozesílat filmy na discích.

Jak taková digitální distribuce probíhá?
Existuje několik různých systémů. Každý má své přednosti a nedostatky. My používáme produkt SHARK, založený na specializovaném protokolu FASP firmy ASPERA. Umožňuje přenášet data více než stokrát rychleji než běžné internetové protokoly a jeho předností je robustnost, spolehlivost a záruka, že celý film se skutečně přenese. Navíc na straně kina kromě rychlého internetového připojení nejsou třeba žádná speciální zařízení nebo doplňky. Z mediálního serveru umístěného v datovém centru O2 si filmy přes rychlé internetové linky O2 nahrávají přímo do projekčních zařízení. Pro představu, v Česku se ve více než 250 kinech odehraje v průměru 250 premiér ročně. To znamená řádově 60 tisíc distribuovaných filmových kopií o celkovém objemu 8 PB dat, což odpovídá kapacitě asi 2 milionů klasických DVD nosičů.

Které služby od O2 využíváte?
V datovém centru O2 máme umístěný mediální server. Zatím jeden, ale vbrzku zřejmě přidáme další. Konektivita do internetu je nyní 1 Gb/s, v budoucnu ji budeme pravděpodobně muset navýšit. Ale to uvidíme. Zatím jsme ve stádiu pilotního projektu, ke konci února máme připojeno 32 kin a ostatní postupně přidáváme. Ve finále jich bude, včetně multikin, něco kolem tří set.

Jak hodnotíte služby a spolupráci s O2?
O projektu s O2 už diskutujeme delší dobu, ale teprve teď, když jsme se dostali do fáze realizace, se objevily věci, které se teoreticky moc nedaly předpokládat. Od O2 to vyžadovalo jistou flexibilitu, schopnost přizpůsobit se vývoji situace a vstřícnost. To dopadlo velmi dobře, vždycky jsme se dokázali dohodnout. Spolupráce je bezproblémová, služby běží tak, jak mají. Podmínky spolupráce jsou, myslím, nastaveny dobře. A věřím, že O2 dokáže zavést internetové připojení s požadovanou rychlostí a kvalitou i do všech kin, která budeme připojovat.

Společnost FILMPRINT s.r.o. byla založena v roce 2002. Zpočátku věnovala především výrobě filmových titulků pro 35 mm kopie a souvisejícím činnostem. Dnes je v této oblasti největším poskytovatelem služeb v České republice. Komplexní servis pokrývá celý proces lokalizace filmových děl v České republice počínaje překlady, titulkováním širokého spektra nosičů, jejich expedicí a konče skladováním. V rámci služeb zajišťuje v České republice také logistické stránky distribuce filmů.

Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru