Textovka z nebe

Dejte dohromady partu středoškoláků a touhu něco zkonstruovat – a máte na první pohled bláhový nápad letu sondy do nebe. Konkrétně do stratosféry, 30 km nad zem. Chebští studenti se rozhodli změřit vzácné plyny v atmosféře a další jevy. Proto nelenili, ozvali se nám s prosbou o bytelný telefon a SIM kartu. Jak celá mise dopadla, se můžete podívat ve fotostory.

Úspěšný let prototypu, který vystoupal do výšky 2 452 m, pomohl při stavbě finální sondy. Obezřetnost byla na místě – balón se měl plnit vysoce výbušným vodíkem. Čekalo se také na vhodné počasí, start se odkládal… Nicméně překážky nikoho neodradily a den D nastal v srpnu. Takto se postupně plní sonda v zázemí Českého hydrometeorologického ústavu.

img_8497

Celý tým – V. Šíp, O. Hejzek, D. Rendl a již připravený balón. Kvůli postupnému poklesu tlaku se zvětšil jeho průměr až na 10 metrů.

img_8524

Vnitřek sondy. Byla v ní čidla vnější a vnitřní teploty, tlaku, UV záření, senzory některých plynů, magnetometr atp. Nechyběla ani kamera, 2 GPS moduly a SIM karta s neomezenými daty a roamingem, aby sonda mohla „vycestovat.“

img_8520

Samotné vypuštění. K sondě byl uvázaný padák a 5 metrů dlouhé lano. Studenti spočítali, kam by měla po své misi dopadnout a hned tam vyrazili.

img_8596

Mezitím se na GoPro kameru ukládaly krásné záběry Země z výšky. Postupně na všech přístrojích klesal tlak i teplota.

img_8614 img_8616

Sonda dosáhla max. výšky 26 856 metrů nad zemí. Okolní teplota klesla na -52 °C, díky vnitřnímu systému vytápění se teplota uvnitř sondy udržela na +7 °C. UV záření v této výšce bylo až 70x silnější než u země.

img_8617Chvíli si užila svou výšku, pak jí praskl balón a na padáku se vydala zpět. Sonda byla naprogramována tak, aby odeslala SMS zprávu na tel. čísla všech členů týmu. Ve zprávě byla poloha s odkazem na mapy a také stav sondy, např. zbývající kapacita baterií.

img_8618Naše hrdinka padala k zemi na padáku přibližně 45 minut.

img_8619

A dopadla do lesa přibližně 50 km od Prahy. Necelých 7 kilometrů od místa, které středoškoláci předpověděli, takže byli během chvíle na místě. A dopadla na strom – naprosto nepoškozená.

img_8620 img_8641

Skvělá týmová práce, akce promyšlená do detailu a velká odvaha. Díky tomu let proběhl na jedničku a poskytl řadu zajímavých informací. Ale kluci si z toho nic nedělají, už mají zase hlavu plnou nápadů a makají na svých další projektech. Jistě o nich ještě uslyšíme.

Unikátní sestřih z letu naleznete zde.

Aneta, #O2Žije

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek SmartUp pomáhá mladým medikům
Nahoru