Letošní ročník IFA ve znamení VR

Začátek září znamená pro svět technologií jediné. V Berlíně začíná IFA. Nebo Industrieverband Fahrzeugbau, chcete-li. Veletrh spotřební elektroniky považuje spousta výrobců a značek za skvělou příležitost předvést své nejnovější produkty. Giganti jako Samsung, Huawei nebo Intel tento veletrh často pojímají i jako show.

Samsung přivezl celý virtuální svět

My jsme na IFA vyrazili i letos, abychom se podívali, kam se ubírá technologický trh, a na co se v následujících měsících můžeme těšit. Samsung se letos hodně zaměřil na VR a Smart Home. Ve své hale obřích rozměrů si návštěvníci mohli vyzkoušet jízdu po divoké řece, na horské dráze, na kole nebo skok padákem. Velkou část zabíral takzvaný Family Hub, ve kterém jsme otestovali posílání vzkazů z telefonu na lednici, nebo si každé ráno nechat od své ledničky předčítat zprávy. Kromě spousty domácích spotřebičů, které vypadají spíše jako designové kousky, Samsung na IFA přivezl i svůj nový Note 7. Zaujalo nás především jeho zpracování, které je po S7 dotažené k dokonalosti. Telefon se i přes svou velikost skvěle drží v ruce a nejlépe vypadá v modrém provedení. U stánku nechyběla ani 360° kamera Samsung Gear 360, kterou jsme si ale už vyzkoušeli při O2 Pokélovu. Pozornost přitahovala i třetí řada smartwatch Samsung Gear, které umí snad vše, co zvládne smartphone. Novinkou, kterou se Samsung pyšní, je funkce Always On. V Gearech je zabudovaný jak bluetooth a wifi, tak i NFC a nově i GPS, což ocení především sportovci. Hodinky jsou chráněné sklem Gorilla Glas SR+ které vydrží i náročnější podmínky. Vedle těchto novinek věnoval Samsung letos velkou pozornost i televizím, kde představil technologii Quantum Dot.

Samsung představil řešení chytré a propojené domácnosti

Note 7 překvapil svým zpracováním

Display Note 7 umí reagovat na tlak

Samsung Gear třetí generace získaly novou funkci Alway On Display

Samsung letos věnoval velkou pozornost televizím a nové technologii Quantum Dot

 Huawei jako nový smartphone pro instagramery

Huawei to letos pojal minimalisticky, přesto mile překvapil stylovými novinkami, které se mohou směle poměřovat se Samsungem. Vlajková loď tohoto čínského výrobce Huawei P9 vznikla ve spolupráci s Leicou. Tímto telefonem fotili i Najforever na svém roadtripu po Velkočesku a kvalitou fotografií byli mile překvapeni. Telefon má na zadní straně 2 čočky. Ne, to není výrobní vada, ale nová vychytávka. Jedna čočka totiž snímá barevné spektrum obrazu, zatímco ta druhá fotí černobílý obraz, tedy zaznamenává především kontrast. Po spojení tak vznikne ještě o něco kvalitnější výstup než z jiného fotoaparátu. O P9 jsme natočili i guru video, mrkněte se sem.

Na IFA Huawei kromě P9 představil i novinku s označením Nova a Nova Plus. V ČR bude k dostání zatím pouze menší z nich, Huawei Nova. Celokovový telefon si nás získal opět skvělým fotoaparátem (zvládne i 4K video) a obecně je to moc hezký kus hardwaru. Jde proti současnému trendu a oblíbí si ho ti, co vyhledávají menší telefony. I přesto je na 5″ displayi vše přehledně vidět. Huawei se u obou novinek zaměřil na velikost baterie a Nova tak má se svými 3020 mAh vydržet až 2 dny běžného používání. Kromě telefonů nás zaujal i Huawei MateBook. K celokovovému tabletu s minimalistickou klávesnicí v designovém koženém pouzdře si můžete pořídit i druhé stylové pouzdro, které slouží jako dock a penál na stylus MatePen v jednom. MateBook běží na Windows 10, odemknete ho na otisk prstu, klávesnice je podsvícená, vydrží polití a píše se na ní stejně dobře jako na notebooku. MatePen ale není jen obyčejný stylus, je jako dělaný pro ty, pro které je prezentace denní chleba. Najdete v něm totiž laserové ukazovátko a multifunkční tlačítka.

 

Huawei P9 na svém fotoaparátu spolupracoval s Leicou

Svou kvalitou nás ale překvapil i fotoaparát Huawei Nova

Nový MateBook si oblíbí ti, kteří se rádi obklopují pěkným designem

MateBook má nejen podsvícenou klávesnici, ale i stylus s možností laserového ukazovátka

Překvapením byl nový Honor 8, který se zpracováním může srovnávat s telefony o třídu výš

Sony představilo revoluční sluchátka

Fotoaparáty, Xperia a sluchátka. Tak by se dalo shrnout složení haly, kde prezentovalo Sony. Jejich ikonické zrcadlovky bez zrcadla Sony alpha jako obvykle poutaly pozornost. Sony do Berlína přivezlo ale i nové Xperie. Konkrétně Xperia X Compact a Xperia XZ. Xperia X Compact se designem moc neliší od předchozích modelů. Zaujme především ty, kteří upřednostňují menší telefony. Display 4,6″ má HD rozlišení. Čtečka prstů je dnes už standardem. Telefon pojme až 32 GB dat a toto místo lze rozšířit i SD kartou. Xperia XZ je už o něco větší. Display s uhlopříčkou 5,2″ se ale i přes svou velikost skvěle drží. Sony totiž u tohoto modelu pozměnilo design a hrany telefonu jsou mírně zaoblené. Velkým překvapením pro nás však bylo něco zcela jiného. Bezdrátová sluchátka Sony H.ear on vynikají funkcí noise canceling. Vaši hudbu tak už nebudou rušit zvuky z okolí, ulice nebo openspacu. Rozdíl je opravdu znatelný a kvalita zvuku premiová. Sluchátka s telefonem synchronizujete pouhým přiložením, protože v sobě mají NFC čip. Kromě toho jsou sluchátka opravdová designovka a za svůj vzhled získala i ocenění iF GOLD AWARD. Vybrat si můžete z pěti barev.

Xperia X Compact je malý telefon s velkým výkonem

Xperia X Compact jako smartphone pro minimalisty

Xperia XZ se díky zaobleným hranám skvěle drží v ruce

Xperia XZ působí luxusním dojmem

O sluchátkách Sony H.ear On ještě uslyšíme

 

IFA letos žádné přelomové technologické novinky napřinesl, nicméně jsme si potvrdili, že vývoj jde stále dopředu. Ještě pořád umíme vyrábět tenčí televize, výkonnější telefony a sluchátka s rušičkou šumu. Tento rok se nesl ve znamení VR a v této oblasti ještě máme hodně prostoru pro zlepšování. Už se těšíme na další ročník.

Pro více novinek sledujte twitter O2_CZ nebo hashtag #O2naIFA.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Berlínské království elektroniky. Těšte se na nové smartphony
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru