Rekordman v počtu darování krve

V O2 mohou zaměstnanci svému okolí pomáhat různě, třeba darovat krev. A to čtyřikrát ročně, přímo v centrále od roku 2008. Nejvěrnějším a pravidelným dárcem je celých 9 let Daniel Ležák, Change manažer pro IT.

Danieli, krev jste k dnešnímu dni daroval již 29x. Jaký byl ten prvotní impulz, který vás přivedl k dárcovství?
U nás v rodině daruje moje máma i manželka a já jsem o tom už dlouhou dobu uvažoval. Jenže samozřejmě jsem byl líný si sám vyhledat nemocnici, takže se mi hodilo, když jste v roce 2008 zprostředkovali odběry v prostorách firmy. To byl ten prvotní impulz, kdy jsem si řekl, že to zkusím a od té doby chodím pravidelně. Shodou náhod se mi to nikdy netrefilo do žádné dovolené. Krev jdu darovat po dvacáté deváté – a to všechno tady, v prostorách O2 vždy ve spolupráci s Vojenskou nemocnicí.

Máte v den darování nějaký speciální režim, který je potřeba dodržovat před a po odběru?
Mám ze zkušenosti odpozorováno, že potřebuji více pít. A to nejen ráno před odběrem, ale už i předchozí odpoledne. Samotné odběry potom jdou rychleji a místo například jedenáct minut trvají třeba jen poloviční čas. Když samotný odběr trvá kratší dobu, mám pocit, že i organismus si s tím potom rychleji poradí. Jinak co se týče jídla, tak žádný speciální režim nedodržuji. Ale mám rád červené víno, takže mám alespoň důvod si ten den dát sklenku pro doplnění krvinek :-).

Jak darování krve probíhá? Cítíte se po odběrech oslabený? Nebo můžete již ten den plnohodnotně fungovat?
Krve se vždy odebere 450 ml a musíte předtím absolvovat několik vyšetření. Celkově odběry se všemi vyšetřeními trvají asi 60 minut a v průběhu je vždy připraveno občerstvení. Po darování mám většinou klidnější režim a odcházím z práce domů dříve. Je to jeden ze zákonem daných benefitů, které většinou využívám, aby měl organismus čas zregenerovat. Ale nemůžu říct, že bych se cítil vyloženě oslabený. Když z odběrů odcházím, cítím se stejně, jako když tam přijdu.

DSC_0419Jaká je vaše motivace darovat krev?
Člověk, i když nepřímo, může darováním krve někomu pomoct. Protože krev je vlastně to primární, co je potřeba prakticky u každé operace. Pro mě to vlastně nic neznamená, ten organismus si s tím umí poradit velice rychle, ale zároveň můžu někomu pomoci. Dobré jsou i benefity a výhody, které jsou s odběry spojeny, například možnost odečíst si 2 000 Kč ze základu daně za každý odběr nebo třeba den volna. Není to ovšem tou hlavní motivací. Já už dárcovství beru tak nějak automaticky, přijde mi to přirozené. Když je vypsaný termín, tak se hned zapíšu. Většinou ani nečekám na hromadný e-mail, ale už mám odpozorováno, kdy se otevírají registrace, takže si to sám najdu.

Celkově jste daroval již více než 13 litrů krve. Máte za to i nějaká ocenění?
Už mám bronzovou medaili za 10 odběrů, kterou mi předali tady v budově při odběrech. Potom jsem měl dostat ještě stříbrnou, přišel mi zvací dopis, ale to už se musí dojít na slavnostní shromáždění, takže tu už jsem si nepřevzal. Další v pořadí teď bude zlatá medaile za 40 odběrů.

Co byste vzkázal lidem, kteří o darování uvažují, ale stále se nemohou rozhodnout?
Je potřeba si říct: Nic mi to neudělá a někomu jinému to pomůže.

A na závěr slovo Anny Kačabové, ředitelky Nadace O2:

„V O2 mohou zaměstnanci pomáhat různě – mohou například sportovat pro dobrou věc, přispívat finančně, pomáhat vlastníma rukama jako dobrovolníci v neziskových organizacích a mnoho dalšího. Jeden ze způsobů pomoci je také akce „Daruj krev s Nadací O2“ a já si velmi vážím Danova dlouhodobého a odhodlaného zapojení do akce, které si, podle nás, zaslouží odměnu. Takže, abychom Danovi jen stále „nepili krev“, věnujeme mu jako poděkování víkendový pobyt na Jižní Moravě, kde může doplnit červené krvinky z červeného vína, a být tak fit na dalších 30 odběrů.“

Text: Hana Šanová
Foto: David Raub

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek O2 talenti na startu: Lukášova mise za lepší firemní kulturu
Nahoru