Buďte kariéristi!

Kariéra. 12 hodin denně v práci, téměř nulový osobní život. V dnešní době se často ženeme za úspěchem, penězi a dokonalém zaměstnání. Že zrovna vám to nic neříká? V pořádku. Ne každý má kariéru za životní prioritu. Vraťme se ale zpět k nadpisu článku „Buďte kariéristi!“, protože ano, buďte! Nenavádíme vás k tomu, abyste svému zaměstnání obětovali vše. Navádíme vás k tomu, abyste svůj profesní život vedli co nejvíce strukturovaně a při pohledu na vaše CV bylo alespoň zhruba zřejmé, jakým směrem se profilujete.

Co tím myslíme? Přečtěte si několik našich tipů:

 Studium vybírejte uvážlivě.

Vybírejte si studium se zaměřením, které vám pomůže se správně profilovat do profesního života. Jasně, ne vždy to lze, chápeme to. Člověk je mladý, stojí prakticky před životním rozhodnutím, co dál se svým životem a jakou vysokou školu či jiné pomaturitní studium si zvolit. Co chci dělat? Co mě baví? V čem jsem dobrý? V čem mě okolí chválí? I tohle mohou být otázky, které si kladete před podáním přihlášky. Věřte, je to důležité.

 Nefluktuujte více, než je nutné.

Snad nic (vyjma pořádných gramatických chyb) nevypadá v profesním CV hůře, než když každé 3 měsíce měníte zaměstnání. U mladých lidí je to více pochopitelné, hledají se. Zkouší najít svou cestu. U někoho, kdo má za sebou ale více let pracovních zkušeností, je to už k zamyšlení. Dokonce to nemusí být 3 měsíce, ale třeba rok. Zaměstnavatel se pak obává toho, že se situace bude opakovat. Je to váš případ?

 Fluktuujte na jedné straně řeky.

Co tím míníme? 2 měsíce kuchařem, 4 měsíce obchodníkem, 3 měsíce sklářem, 6 měsíců marketingovým ředitelem v kamarádově firmě a rázem zpět kuchařem. Ano, berte tento příklad s nadsázkou. Věříme ale, že chápete, kam tím míříme. Je zkrátka dobré, najít se v jisté oblasti a zaměření a tam nějaký ten pátek zůstat a budovat, učit se a prohlubovat své dovednosti. Nejste přece Brouk Pytlík – práce všeho druhu :).

Naše rada na závěr: dělejte, co vás baví a v čem jste dobří. Víme, že jsou životní situace, které nám vždy nedovolí se tímto heslem řídit, ale držíme palce vám všem, kteří o to usilují. A kde vysněnou práci hledat? Zkuste třeba www.chcidoo2.cz

Autor: Klára Klejnová

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru