Nebuďte pasivní a ono to půjde!

Z brigádníka v prodejně manažerem, který vede několik desítek lidí. Že by námět na scénář filmu v americkém stylu, který nekončí jinak, než happy endem? Ani náhodou.

Nemluvíme totiž o oscarových hercích, kteří o prodeji nevědí víc, než mají ve scénáři, ale o našich zaměstnancích. Václav Dostál a Aleš Brázda. Oba začínali v naší firmě na prodejně. Aleš dokonce ještě při škole jako brigádník. Dnes pracují v pražské centrále a vedou nemalé týmy. Vraťme se však hezky na začátek.

Jak jste se k práci konzultanta značkové prodejny dostali?

Já osobně jsem byl s naší společností spojen již v prvních ročnících na střední škole. Jako brigádník jsem tenkrát kopal příkopy pro kabely tehdejšího Telecomu,“ směje se Aleš. „To už je ale hodně dávno. Situaci, kdy jsem se dostal na prodejnu, si však vybavuji, jako by se stala včera,“ usmívá se. „V Mladé frontě vyšel inzerát. Psal se rok 1997. Tenkrát Eurotel vypsal výběrové řízení na konzultanty pro prodejnu v Brně. Když jsem přišel na pohovor, bylo tam přes 50 lidí. O tu práci byl obrovský zájem. Ale já se nevzdával. S personalistou jsme se dohodli, že mi druhý den zavolá výsledek řízení do telefonní budky na našem sídlišti. Mobilní telefony nebyly a pevnou linku měl málokdo. Domluvili jsme si přibližný čas a já tam opravdu čekal. A ono to vyšlo.“

„Že bych byl tak spjatý s kořeny naší společnosti jako Aleš, to zase ne,“ směje se Václav. Po vysoké škole jsem chvíli pracoval na pozici obchodní zástupce v zahraniční společnosti a poté jsem musel jako každý mladý muž na vojnu. Když v Liberci vypsali místo vedoucího prodejny, zkusil jsem to. Bohužel to napoprvé nevyšlo. Napodruhé jsem však pozici získal a čekal na mě tým deseti prodejců. Začátky nebyly jednoduché. Měl jsem vést zkušené lidi, kteří mají v prodejně svůj řád, kolektiv a nejsou zvyklí, aby jim velel někdo cizí. Brzy jsem se však naučil, jak s lidmi pracovat a jak je správně vést. Byla to pro mě velká zkušenost.“

Jak se vám povedlo, že jste dnes na pozicích, o kterých se vám na začátku vaší kariéry možná ani nesnilo?

„Když víte, že chcete kariérně růst, nebojíte se a máte cíl, pak to jde vlastně samo. Z pozice konzultanta prodeje máte spoustu možností, kam se posouvat. Záleží jen na vás. Mě práce vedoucího prodejny moc bavila, ale když se vypsalo výběrové řízení na oblastního manažera, který by měl pod sebou hned několik prodejen v daném regionu, neváhal jsem se přihlásit. Tentokrát mi to vyšlo hned a já se těšil na nové příležitosti. Ten rok byl pro mě úspěšný po kariérní stránce i v osobním životě. Narodil se mi syn, takže na tento životní posun nikdy nezapomenu,“ říká Václav. „Aktuálně pracuji jako manažer pro Retail Sales a Care Performance. A práce mě baví pořád stejně jako na začátku,“ dodává Václav.

„Možnost někam se posouvat a dosahovat lepších výsledků je vždycky. Já se chopil příležitosti, když docházelo k rozšiřování naší prodejní sítě. Objevili jsme díru na trhu a byla to pro mě velká výzva. Nakonec jsem dosáhl pozice manažera všech O2 franšízových prodejen v Čechách i na Moravě a jsem spokojen,“ říká Aleš.

Práce vám zřejmě zabírá hodně času. Máte vůbec čas na soukromý život?

„Já velmi rád cestuji. S přítelkyní občas vyrážíme na eurovíkendy a poznáváme evropská hlavní města. To je po pracovním týdnu příjemný relax. Kromě toho si rád zajdu vybít energii do fitka nebo si naopak odpočinu v sauně. Taky mi hodně pomáhá kvalitní muzika a návštěva koncertů,“ říká Aleš.

A Václav doplňuje: „ Mně bohužel tolik volného času nezbývá. Do práce v Praze dojíždím z malého městečka za Libercem. Ale musím říct, že samotná cesta autem mi pomáhá se uvolnit, zbavit se stresu a přijet domů s čistou hlavou. Tam už na mě čeká syn, se kterým rádi chodím do kina nebo plavat.“

Zaujaly vás příběhy našich manažerů? Chtěli byste je v jejich kariéře následovat? Volná místa konzultantů značkových prodejem máme po celé České republice. Přesvědčte se sami!

Autor: Nikola Nováková
Foto: David Raub

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru