Jak vypadá datové centrum? Běžný smrtelník se to jen tak nedoví

Posledním bodem rozvojového programu účastníků Internship programu 2013 byla exkurze do jednoho z datových center, které provozuje naše společnost. Kromě stážistů se exkurze zúčastnili i čerství absolventi vysokých škol, kteří nastoupili do nové podoby našeho Graduate programu. Co si pod datovým centrem vlastně představit? Stálo to za to? Přečtěte si postřehy graduata Jakuba z divize Firemních zákazníků.

Exkurze Chodov_4

V polovině srpna je pro nás připravena zajímavá exkurze. Datové centrum, před kterým se všichni scházíme, se nachází na pražském Chodově. Hned po vstupu do budovy procházíme kontrolou na recepci a jsme povinni se identifikovat. Nabíráme dojmu, že se dostáváme do míst, kam obyčejný smrtelník jen tak nezavítá a těšíme se, co nás čeká. Celá budova je koncipována do třech podlaží. V přízemí je rozmístěno nejnutnější zázemí a ve vyšších podlažích nalezneme množství samotných serverů.

Exkurze Chodov_2

V přízemí se na vlastní oči přesvědčíme, jak vypadá technické zázemí pro mnoho aplikací, které jsou tady provozovány. Náš průvodce nám sděluje množství zajímavých informací. Pro zajištění perfektní konektivity je nutné počítat i se záložními scénáři, které zajistí kontinuitu služeb. Příkladem jsou dublované optické přípojky a množství záložních zdrojů (UPS). Samozřejmostí jsou i obrovské naftové agregátory napojené na tisícilitrové nádrže prvotřídní nemrznoucí nafty. Ta se dříve dovážela z Rakouska, nyní je od českých dodavatelů. V případě dlouhodobého výpadku elektrické energie by se díky takovému množství nafty vystačilo s energií i na několikadenní provoz.

Exkurze Chodov_3

Většinu zbývající plochy zaujímají serverové racky (věže) pro usazení výpočetní technikou, sloužící hostingovým (housingovým) službám od O2. Součástí je i vysoce zabezpečená část uzavřená v kleci, aby byla zajištěna fyzická ochrana nejdůležitějších dat. Ke kleci se raději nepřibližujeme, jelikož je přísně střežená nejrůznějšími systémy a samozřejmě i kamerami.

Exkurze Chodov_1

Nejvíce jsme nadšení ze sofistikovaného systému klimatizací celého datacentra. Celou prohlídkou nás totiž provází studený vítr, jako na Aljašce 🙂 Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit a vidět všechny vychytávky na vlastní oči.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru