Z deníku středoškoláka na technické praxi v O2

Studenti středních škol mají možnost v naší společnosti absolvovat povinnou čtrnáctidenní praxi. Tento rok mají středoškoláci praxe již za sebou a my vám přinášíme postřehy jednoho z účastníků naší praxe v divizi Provoz.

Pondělí 19. května

Je první den povinné středoškolské praxe a já se ocitám na Žižkově v budově O2. Od 9:00 probíhá seznámení s budoucími vedoucími, prezentace o společnosti O2 a taky přednáška o technologiích jako DSLAM, ADSL, IP telefonech atd. Těší mě, že pracovníci O2 berou náš výcvik docela seriózně a kromě graficky zpracovaných prezentací nám zařídí i zajímavou exkurzi po pracovištích. Během ní se dovídáme o starých, ale přesto dnes ještě používaných technologiích poskytování služeb jako internet, volaní a TV.

Úterý 20. května

Dnes začínáme v 9:00 na recepci v budově O2. Technik nám vysvětluje grandiózní možnosti přenosu signálu přes optická vlákna. Dokonce máme možnost vidět, jak optika reálně vypadá. Díváme se na optické rozvody, převodníky, switche, konektory a hodně dalších věcí, které touto technologií souvisí. A taky jsme se dozvěděli, že optická vlákna se dají přivést přímo do bytů.

Středa 21. května

Tento den jezdíme s řadovými pracovníky O2 a sledujeme, jak se opravují poruchy internetu a dalších síti. Technický pracovník má pouhých 45 minut na opravu jakékoliv poruchy. Technici jsou však zkušení a ani tolik času nepotřebují.

Čtvrtek 22. května

Konečně se dostáváme k samotné práci. Vydáváme se do skladu, kde se skladují zastaralé routery, modemy a switche. Vzhledem k tomu, že se technologie rozvíjí čím dál rychleji, do skladu se dostává čím dál tím víc přístrojů. Například i taková zařízení jako Keymile, Tride play box, DCE atd.

Pátek 23. května

Je poslední den praxe v prvním týdnu a my absolvujeme prezentaci o dohledu internetové sítě. Patří sem například kontrola, úprava a korekce chyb v programech a protokolech. Dozvídáme se o struktuře DSLM systému a způsobu řízení sítě.

Pondělí 6. května

V pondělí pracujeme v síťovém rozvodu. Úkolem je vytvořit seznam účastníku převedených na tento rozvod. Bylo zkontrolováno kolem 350 účastníků. Každý z nás má svoji práci. Jeden z nás zapojuje zkušební telefon do příslušného hnízda, druhý zjišťuje číslo účastníka nebo jeho IP adresu. Třetí kontroluje, jestli nový seznam souhlasí se starým, a jestli jsou zde nějaké změny a vedoucí mezitím zapisuje informace do notebooku.

Úterý 27. května

Dnes se opět vracíme do skladu. Byla to první práce, po které byla většina z nás unavena. Úkolem tentokrát bylo uspořádat do krabic modemy staré konstrukce – 10 modemů, 10 antén a 10 zdrojů do každé krabice. I přesto, že práce byla náročná, musím říct, že byla zajímavá.

Středa 28. května

Dnes se vracíme k práci z předešlého dne a máme za úkol sestavit seznam modemů, které jsme uspořádávali včera. Údaje zapisujeme do tabulky na notebooku. Dnešní den je asi nejzajímavějším z celého výcviku. Před začátkem práce nám totiž vedoucí zařídil exkurzi na věž a střechu budovy O2. Tady jsou ujištěné antény a vysílačky. O nich moc psát nemůžu, vzhledem k tomu, že jsem podepsal dohodu o mlčenlivosti 🙂 Taky jsme viděli, jak vypadají novinářské autobusy. A to pořád není všechno. Vyzkoušeli jsme profesionální kameru, kterou se natáčejí reportáže. Má nějakých 12 kg a stoji kolem milionu korun.

Čtvrtek 29. května

Dnes jsme opět navštívili věž a střechu budovy a poté jsme byli v “mozku O2“. Zde jsou obrovské monitory, hodně pracovníků a hodně počítačů. Všichni zařizují fungovaní systému jménem O2. Je to velká zodpovědnost tady pracovat a podle mě i velká čest.

Pátek 30. května

Přichází pátek a sním i poslední den praxe. Je škoda, že vše končí a já se musím vrátit zpět do školy.

Mykhaylo Bryanyk, Střední škola elektrotechniky a strojírenství Praha 10

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru