Ácéčko. Co vás při něm čeká a nemine.

AC neboli Assessment centrum. Druh výběrového řízení, který je při náboru zaměstnanců čím dál tím častěji uplatňován. Co od něj můžeme očekávat? A je vůbec možné se na něj připravit?

V dnešní době pozvánku na přijímací pohovor často vystřídá pozvánka na tzv. Assessment centrum. Ve volném překladu je ácéčko hodnotící středisko. Princip spočívá v tom, že se na jednom místě sejdou potenciální uchazeči o práci (max. 15 lidí), kteří jsou vzájemnými konkurenty. Assessment centrum je jinými slovy skupinové výběrové řízení, které může trvat dvě hodiny, ale např. i několik dní. Nejčastěji je to však 4 – 6 hodin. V průběhu jsou uchazeči vystavování různým úkolům – práce v menších týmech, případové studie, diskuze s ostatními uchazeči, různé psychologické hry či písemné testy.

Během dne je váš výkon pozorován personalistou, budoucím nadřízeným nebo i psychologem. AC je u personalistů oblíbené zejména z toho důvodu, že budoucí zaměstnavatel dokáže zhodnotit, jak se chováte v týmu, zda máte problém vystupovat před více lidmi, jestli se dokážete prosadit, umíte konstruktivně komunikovat apod.

Pokud se na Assessment centru ocitnete, postupně si začnete klást spoustu otázek: Jak se vlastně chovat? Vystupovat přirozeně nebo se snažit být vidět za každou cenu? Je lepší být v ústraní nebo proaktivně sdělovat své názory a výsledky úkolů mezi prvními? Na tyto otázky neexistuje jednoznačná odpověď. Uchazeč, který je během celého dne nejvíce vidět, nakonec většinou úspěšný není (i když vy sami si říkáte, že „ten to má určitě v kapse“). Na druhé straně vystupovat na výběrovém řízení jako šedá myška sedící v koutě se také nevyplácí. Je dobré zvolit pro své chování a prosazování se zlatou střední cestu.

Počítejte s tím, že celý den budete vystaveni velkému stresu, na úkoly vám většinou nebude poskytnut dostatek času a testy se zpočátku budou zdát nevyřešitelné. Také se připravte na to, že budete prezentovat sebe a své výsledky či názory před větším počtem lidí. Doporučujeme si předem od svých kamarádů a známých zjistit, jak probíhala AC v jejich případě, jaké úkoly je potkaly, jaké testy se vyplňovaly apod. Uděláte si lepší představu o tom, co všechno vás v daném dni může potkat. Další rada zní, nesnažte se vyniknout za každou cenu. Oblečení volte střídmě (podle rad z minulého dílu Kariérního rádce). Dávejte si pozor, jak komunikujete s ostatními účastníky v době přestávky či oběda. Mnoho personalistů umísťuje do skupiny uchazečů i tzv. fiktivního kandidáta, který vás pozoruje i v situacích, kdy nejste pod přímým dohledem personalisty.

http://www.youtube.com/watch?v=yjxiCOqmsJE

Assessment centrum je velmi náročný druh výběrového řízení. Snažte se však nepropadat panice a nenechte se pohltit stresem. Chovejte se přirozeně, působte mile a nezapomeňte na všudypřítomný úsměv. Úkoly nevzdávejte dopředu a snažte se najít alternativní řešení.

Držíme vám palce.

Kariéra v O2

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru