Data v metru posviští i na 4G LTE

metro-nove_staniceO velikonočním pondělí 6. dubna 2015 začnou v 15 hodin fungovat čtyři nové stanice metra na trase A. Metro tak bude z dosavadní konečné na Dejvické jezdit až do zastávky Nemocnice Motol. Ve všech čtyřech nových stanicích (Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol) mohou lidé naplno využívat i své mobilní telefony, protože zde kromě signálu 2G, který je dostupný i v ostatních stanicích metra, budou mít také signál 3G a vysokorychlostní 4G LTE.

Necelý týden před zahájením provozu ukázala trojice operátorů společně s Dopravním podnikem hlavního města Prahy (DPP) novinářům v nové stanici Bořislavka, jak je pokrytí metra řešené. Testovací telefony naměřily ve vestibulu i na nástupišti rychlosti v řádech desítek Mbps. Samotné nástupiště pokrývá pětice antén: čtyři sektorové (u každého ústí tunelu jedna směrovaná do prostoru nástupiště) a jedna všesměrová umístěná uprostřed stanice na stropě. Další antény pokrývají přilehlé prostory vč. eskalátorů a vestibulu.

Pokrytí zajistili všichni tři operátoři prostřednictvím Sdružení operátorů a využívají společnou infrastrukturu. Signál do stanic dopravují optické kabely z budovy DPP Na Bojišti, kde má každý operátor vlastní technologické zázemí. Ve stanici se signál převádí do analogové podoby a je rozveden do všech vysílačů v dané stanici. Pokrytí nových stanic vyšlo operátory na 12 milionů korun, dalších pět milionů investovali do technologií v centru Na Bojišti. DPP inkasuje od Sdružení operátorů za pronájem prostor na uložení kabelů 500 tisíc korun ročně.

Průměrné rychlosti (v nových stanicích metra)

  • 2G stahování 280kbps
  • 3G stahování 26 Mbps, nahrávání 3,5Mbps
  • 4G/LTE stahování až 35Mbps, nahrávání 22Mbps

metro-trasyVylepšení současného pokrytí
Specialista síťové infrastruktury O2 Josef Káňa připomněl, že mobilním signálem jsou nyní pokryté všechny stanice metra. „Pokrytí jsme začali budovat v březnu 1999 a v pěti etapách jsme signálem 2G s datovou sítí EDGE pokryli všechny stanice. S výjimkou Depa Hostivař, které signálem pokrývají venkovní vysílače, jsou ve všech stanicích umístěné anténní rozvody a antény,“ doplnil Josef Káňa.
Po dokončení pokrytí nové části trasy A chce Sdružení operátorů zahájit jednání o pokrytí celého metra. Celkovou investici odhadují na 500 milionů korun, přičemž bude nutné kompletně vyměnit všechny dosud využívané komponenty. Práce přitom zaberou několik let, protože mohou probíhat pouze v noci během zhruba tří hodin, kdy je možné se v tunelech bezpečně pohybovat a nerušeně pracovat.

Signál bude i v tunelech
vyzarovaci_kabelKromě stanic chtějí operátoři pokrýt také tunely metra. „Rozhodli jsme se použít vyzařovací kabely instalované po celé délce tunelu. Ty umožní zajistit rovnoměrnou distribuci signálu. Kabel přitom bude umístěn ve výši oken, aby měl signál co nejlepší možnost proniknout do jednotlivých vozů vlakových souprav,“ vysvětloval novinářům Josef Káňa. Kabel také musí splňovat přísné protipožární předpisy.

Instalace vyzařovacího kabelu začne po podpisu smlouvy mezi Sdružením operátorů a DPP, který se očekává v nejbližších dnech. Koupě a instalace vyzařovacích kabelů v nově vybudovaných secích metra si vyžádá investici zhruba 18 milionů korun a zabere přibližně čtyři měsíce.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru