Tepláky nechte doma aneb jak se obléct na pohovor

Šaty dělají člověka. Rčení, které slyšel snad každý. Přesto se však na pohovorech občas zdá, jako by na toto přísloví uchazeči úplně zapomněli. Jaké oblečení tedy zvolit, abychom nevypadali příliš ležérně nebo naopak příliš škrobeně jako při návštěvě reprezentačního plesu?

První dojem je velmi důležitý. A první obrázek o vás, který si druhá strana vytvoří, je již velmi těžké změnit. Tento dojem dle průzkumů vzniká zhruba do 30 vteřin.  Je tedy jasné, že právě oblečení, úsměv či podání ruky hrají velkou roli.

Nejprve si zjistěte něco o firemní kultuře společnosti, nebo se poptejte kamaráda, který třeba v dané firmě již pracuje. Zeptat se můžete také personalisty při telefonickém pohovoru či e-mailové komunikaci. Ukáže to váš zájem a důkladnou přípravu. Pokud má daný zaměstnavatel předepsaný dress code, můžete dostat ohledně oděvu záhadnou informaci. Nejčastěji půjde o tyto tři pojmy:

Casual – představuje tzv. nedbalou eleganci. V tomto případě je možné obléknout si i džíny, avšak s vhodnou částí vrchního oblečení – např. s košilí či s blůzkou pro ženy. Rozhodně vynechte trika s potisky a nápisy. Obuv volte elegantní.

Smart Casual – představuje oblečení, které je více formální než casual. Pro muže to znamená kalhoty nebo mokasíny, košili bez kravaty a vhodné je i světlé sako. Pro ženy to může být kostýmek nebo elegantní šaty.

Business Casual – pro ženy je vhodná jak sukně, tak kalhoty. Muži mohou volit oblek, nicméně nemusí mít kravatu. Pokud zvolíte sako od obleku a košili, můžete kombinaci doplnit např. světlými kalhotami.

 

karierni_radce_ruzovka

Na pracovní pohovor si vezměte raději decentnější barvy.

V případě, že z nějakého důvodu stále nevíte, nic nezkazíte formálním oblečením. Obecně platí, že je dobré mít na sobě oblečení, ve kterém se cítíte dobře. Den před pohovorem si tedy nekupujte boty, mohly by vás tlačit. Obuv volte vždy elegantní a hlavně čistou. Není dobré přijít na pohovor v teniskách, sandálech či dokonce žabkách.

Svou roli hrají i barvy. Nejvíce doporučovaná barva je tmavě modrá – působí seriózně a profesionálně. Zapovězená je křiklavě žlutá a červená, pánové by neměli na pohovor přijít v růžové košili.

Doplňky volte decentní a mějte jich raději méně. Nepřežeňte to s parfémem a nezkazte dojem neupraveným účesem. Před odchodem se ještě nezapomeňte přesvědčit, že máte všechny zipy i knoflíky zapnuté a na límečku nejsou kapky ranní kávy či zubní pasta.

 

 

Pro lepší představu o tom, jak celkově zapůsobit, si můžete pustit následující video.

Vaše Kariéra v O2

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru