Není LTE jako LTE. Jak správně vybrat mobil pro rychlá data?

Stahování videí, sledování televize, posílání fotek nebo okamžité sdílení zážitků přes sociální sítě. Díky rychlému mobilnímu internetu máme po ruce vše, co nás baví, a jsme v okamžitém spojení se všemi, o které stojíme. A to se netýká jen hrstky vyvolených v největších českých městech. Vysokorychlostním internetem dnes pokrýváme prakticky celou republiku a v rozšiřování sítě LTE pokračujeme i v roce 2015. I přesto se ale někomu může stát, že se mu internetová stránka načítá několik sekund, nebo dokonce minut. Čím to? Nejspíš telefonem. To, že je fungl nový, totiž ještě nezaručuje, že podporuje 4G LTE na frekvencích, které se v Česku používají.

Síť 4G LTE u O2 běží na frekvencích 800, 1800 a 2600 MHz, což jsou nejrozšířenější evropské kmitočty. Zatím využíváme první dvě pásma, přičemž 800 MHz se používá zejména na venkově (umožní totiž pokrýt rozsáhlé území) a 1800 MHz pak k zahuštění sítě v hustěji obydlených oblastech. Frekvenční pásmo 2600 MHz použijeme výhledově pro další zvýšení kapacity sítě tam, kde je provoz nejsilnější a kapacita předchozích dvou pásem už by nestačila. (O dosahu v závislosti na frekvenci jsme na blogu už psali)

Pásma 4G LTE sítě O2 v ČR

[ws_table id=“3″]

Například evropská verze iPhone 5, který se prodával zhruba po dobu jednoho roku od září 2012, kdy ho nahradily modely 5S a 5c, sice LTE podporuje, ale nikoliv v pásmu 800 MHz. Rychlé internetové připojení tak jeho uživatelé najdou jen v centru Prahy, jinak se budou muset spoléhat na EDGE s maximální rychlostí zhruba do 200 kbps. Podobně je tomu i u jiných přístrojů, například Meizu MX4 podporuje LTE pouze v pásmech 1800, 2100 a 2600 MHz, takže opět chybí 800 MHz s největším pokrytím.

Rozdělení LTE pásem podle kontinentů

Riskují tak zejména ti, kdo si pořídí starší telefon, nebo si nový koupí v zahraničí, aniž by zkontrolovali, jaká pásma 4G LTE vybraný přístroj podporuje. V Asii totiž 4G LTE funguje na odlišných frekvencích než v Evropě a je zcela běžné, že se stejné modely telefonů dělají s podporou různých pásem podle toho, pro který trh jsou určené. Pokud si vybíráte telefon u O2, nemusíte si s jednotlivými pásmy lámat hlavu. V naší nabídce totiž najdete vždy 4G LTE telefony, které podporují všechna pásma používaná v O2 síti. Při koupi u nás máte navíc Záruku nejnižší ceny a také možnost koupit si přístroje na splátky bez navýšení ceny.

Nezapomeňte na LTE SIM
A ještě poznámka na závěr: ani telefon s podporou všech LTE pásem nemůže v LTE síti fungovat, pokud nemá správnou SIM kartu. Svůj typ SIM karty můžete jednoduše ověřit zadáním kódu *444*# a jeho odesláním jako běžného hovoru. Případnou výměnu karty vám zdarma zařídí konzultanti na kterékoli O2 Prodejně, firemním zákazníkům tuto výměnu zprostředkuje jejich obchodní zástupce.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru