Motivační dopis: nelehký úkol pro uchazeče i personalisty

Motivační dopis. Pro někoho perfektní příležitost, jak „náboráře“ zaujmout originálním slohem, pro dalšího těžký oříšek, k jehož rozlousknutí je zapotřebí hodně trpělivosti. Nehledě na personalisty, kteří se nespočtem těchto výtvorů musí probírat denně.

 

Stačí vám k vytvoření perfektního slohu tužka s papírem nebo klávesnice s myší? Pak gratulujeme, pravděpodobně v sobě máte duši spisovatele. Pokud však patříte mezi ty, kdo nad prázdným papírem či prázdným listem ve Wordu stráví dlouhou dobu a výsledkem je zase prázdno, tento článek je určen právě vám.

Cíl dopisu je jasný – vytváříte prostor k vyjádření zájmu o danou pozici. První rada zní: vyhněte se vzorovým dopisům na internetu s otřepanými frázemi a množstvím klišé. S formou dopisu vám tyto vzorové ukázky sice pomohou. Jejich obsah však musí být jedinečný a prostě váš.

Jak začít? Nejprve je nutné dodržet veškeré náležitosti, které dopis musí mít. Tedy adresu, oslovení, rozloučení, podpis a datum s místem. Pokud motivační dopis posíláte elektronicky, adresu svou i zaměstnavatele v horní části dopisu můžete vynechat. Dále pokračujte oslovením. Zjistěte si, jaké konkrétní osobě píšete. Jméno daného personalisty najdete v samotném inzerátu nebo ho odvoďte z e-mailové adresy, na kterou motivační dopis zasíláte. Fráze typu „Dobrý den“ či „Vážení“ jsou neosobní. Pokud k nim však přidáte jméno dané osoby, působí vždy lépe.

U motivačního dopisu stejně jako u životopisu platí, že je nutné ho upravit na každou pozici zvlášť. Začněte tím, že se představíte a uvedete, na jakou pozici se hlásíte. Na to navažte shrnutím vašich vlastností a zkušeností, které jsou k výkonu pozice důležité. Nezapomeňte popsat, kde jste zmíněné zkušenosti získali. Snažte se v dopisu přesvědčit, že právě vy jste tím vhodným kandidátem na danou pozici, a že vaše vlastnosti přesně odpovídají požadovanému profilu uchazeče. „Nejčastěji uchazeči v dopisech uvádí, že jsou flexibilní s tahem na branku, ochotni se učit a spolehliví. Takový výčet nám však o kandidátovi nic neřekne a trochu se nám už ze čtení vlastností tohoto typu motá hlava,“ říká s úsměvem specialista náboru Lukáš, který denně přečte desítky dopisů s podobným obsahem. „Lépe působí kandidát, který přímo vyjádří, jak flexibilní dokáže být. Např. je ochotný pracovat i o víkendech a časté pracovní cesty do zahraničí pro něj nejsou problém. Nebo místo uvedení vlastnosti – spolehlivost popíše, jak konkrétně ho spolehlivost vystihuje –  dokončení práce včas je pro něj na prvním místě, členové týmu se na jeho pomoc mohou spolehnout, i když je zrovna na dovolené. Prostě co slíbí, to dodrží.“

Pokud po vás potenciální zaměstnavatel vyloženě nepožaduje určitou délku dopisu, je lepší napsat dopis kratší.  Optimální délka je půl strany. Na závěr nezapomeňte sjednotit celkovou strukturu dopisu – písmo, odstavce apod.

„Pokud přijde opravdu originální dopis, který zaujme od první věty, rádi kandidáta pozveme na osobní pohovor, i když má v životopisu méně pracovních zkušeností oproti ostatním uchazečům,“ dodává Lukáš. Dejte si proto na motivačním dopisu záležet a jeho psaní nepodceňte.

Další tipy najdete v následujícím videu.

Hodně štěstí!

Vaše Kariéra v O2

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru