Váš životopis = vaše vizitka

V předchozím díle Kariérního rádce jsme vás za pomocí různých tipů a triků zbavovali trémy při pohovoru. Jak ale docílit toho, aby vás personalisté na pohovor vůbec pozvali? Klíčem k pozvánce je správný životopis.

Najít na internetu jednotné informace o tom, jak by měl správný životopis vypadat, není jednoduché. Článků je sice mnoho, jejich obsah se však liší. Na jednom místě se dočteme, že fotografie jako součást CV není vůbec důležitá a také souhrn vzdělání není zapotřebí – stačí zmínit jen to nejvyšší dosažené. Jinde naopak zjišťujeme, že bez fotky nemá cenu životopis posílat a podrobný výpis všech vzdělávacích zařízení, která jsme navštěvovali, je nezbytný. Jste z toho zmatení? Přečtěte si naše tipy a udělejte si jasno v tom, jak profesionální CV vypadá.

Důležité je začít osobními údaji.  Co si pod tím představit? Politickou příslušnost, náboženství a počet dětí rozhodně ne (stejně jako na věk nebo rodinný stav by se personalisté ptát neměli). Postačí jméno a příjmení, kompletní a hlavně aktuální kontaktní údaje, jako je e-mail, adresa a telefonní číslo.

V životopise dále nesmí chybět dosažené vzdělání, které seřadíme od nejvyššího dosaženého po to nejnižší. Vzhledem k tomu, že na střední školu bychom se asi těžko dostali bez absolvování povinné školní docházky, je možné základní školu vynechat. K tomuto kroku přistupte zejména v případě, že váš životopis je více jak dvě strany dlouhý. To je totiž jeho maximální doporučovaná délka. Náboráři stráví nad životopisem v průměru 30 sekund a větší počet stran je spíše odradí.

Vždy jen pravdu a nic než pravdu

Neméně důležitá je i vaše praxe. Pokud už máte delší a rozmanitější praxi za sebou, dejte ji navíc ještě před sekci vzdělání. Životopis je dobré vždy upravit podle pozice, o kterou se aktuálně ucházíte. Jestli stojíte o místo IT specialisty a máte relevantní pracovní zkušenosti, praxi typu „výpomoc v kavárně“ můžete vynechat. Pokud však uvažujete o pozici v zákaznickém centru, mohla by se podobná zkušenost s komunikací se zákazníkem hodit. CV

Máte řidičský průkaz, kurz rétoriky nebo státnice z čínštiny? Zmiňte se i o těchto dovednostech a znalostech. Opět platí, že sekci můžete upravit dle pozice, na kterou se hlásíte. Hlavně uvádějte pravdu. Nikdy nevíte, jestli čínština náhodou nepatří mezi koníčky i vašeho budoucího šéfa.

A na závěr již zmíněná fotografie. Je nutné ji připojit? Není nejdůležitější náležitostí životopisu, nicméně jejím přiložením do pravého či levého rohu životopisu nic nezkazíte (vždy volte pasový formát). Naopak, pokud váš životopis zaujme, personalista si váš obličej zapamatuje a při následném pohovoru již bude vědět, o koho se jedná.

 

Kromě životopisu se v dnešní době vyžaduje i motivační dopis. Na ten se zaměříme v příštím díle našeho Kariérního rádce.

Vaše Kariéra v O2

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru