Zkouškové období aneb muka každého vysokoškoláka

A opět jsme se ocitli tam, kde jsme byli před několika měsíci. Historie se opakuje. Zase začíná zkouškové období a nás (vás) čeká spousta odříkání, přesvědčování sebe sama a únava. Je tu vůbec někdo, kdo se těší?

Abyste toto náročné období v životě každé vysokoškoláka přežili bez újmy, přinášíme vám pět užitečných rad a držíme palce!

1. Sestavte si plán

Než se začnete učit sáhodlouhé a (podle vás mnohdy) nicneříkající texty, je dobré si vytvořit plán. Dejme tomu, že v ideálním světě máte ke zkoušce 20 otázek a na učení celkem 14 dní. Na každý den si můžete stanovit tři otázky a vždy každý druhý den opakovat. Kolikrát jste slyšeli, že opakování je matka moudrosti? Stokrát? Výborně, po stoprvé vám to opakujeme i my :).
V tom našem světě však většinou nikdy na 20 otázek 14 dní nemáme, takže je potřeba si plán upravit dle svých možností a schopností.

2. Hodně pijte!

A teď vážně nemáme na mysli pivo, rum, víno či jiné alkoholické nápoje. Ne, ani nemyslíme barevné, cukrem překypující, limonády. Dvakrát za rok se prostě kousněte a pijte jen čistou neperlivou vodu. Věřte, že to na vaší energii k učení bude znát. A pokud máte k vodě zásadní a nepřekonatelný odpor, zkuste čaj. Ideálně černý nebo zelený sypaný. Pro vaši pozornost a soustředění udělá víc než tradiční káva.

3. Nezapomeňte se hýbat

Přestože nestíháte a celý den jen ležíte v učení, pokuste si vyhradit si alespoň 20 minut a běžte si jednou denně třeba zaběhat, projít se nebo si zaplavat. Pro váš organismus, který dlouhou dobu zatěžujete učením, to bude jako rána z čistého nebe. Vážně!

4. Spánku věnujte více jak šest hodin denně

Po náročném dni běžte spát tak, abyste v posteli vydrželi déle než šest hodin. Spánek je pro nás důležitý a mozek i celé tělo se při něm regeneruje. K zapamatování kvant učiva je tedy nezbytný.

5. Rozlučte se s Facebookem

Ano, je to tak. Vaši virtuální přátelé to bez vás budou muset ten měsíc či dva prostě vydržet. Právě povinnosti nás často nutí věnovat se něčemu jinému než jim samotným. Na facebooku máme ve zkouškovém období tendenci trávit více času – musíme přece zjistit, jaké známky dostali naši spolužáci, kdo byl v komisi, nebo jestli „to“ někomu nedali. Bez těchto informací se však rozhodně obejdeme a taky nás nebudou zbytečně stresovat.

Přejeme pevné nervy a ve zkouškovém období hodně štěstí!

Kariéra v O2

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru