Soužití tří generací, aneb od 2G ke 4G

141003-O2-infografika-mobilni_internetSoužití tří generací nebývá v rodinách úplně jednoduché. Ve světě mobilní komunikace si ovšem tři různé systémy nijak nevadí. Každý má své frekvence, které pomáhají zajistit dobré pokrytí a dostatečnou kapacitu pro hovory i datové spojení. Nicméně čím mladší generace systému mobilní komunikace, tím rychlejší připojení k internetu umožňuje.

Chcete i vy využít všech výhod, které moderní služby mobilní komunikace nabízejí? Stačí vám mobil s podporou LTE a nová SIM karta – USIM. Typ používané karty si zákazníci O2 mohou jednoduše ověřit zadáním kódu *444*# a jeho odesláním jako běžného hovoru. Případnou výměnu karty lze vyřídit zdarma na kterékoli prodejně O2, firemním zákazníkům tuto výměnu zprostředkuje jejich obchodní zástupce.

141003-O2-infografika-odezva

Máte-li to správné vybavení, potom čím dál častěji uvidíte na svém displeji písmenka LTE. Technologie LTE (long term evolution) se už pokládá za čtvrtou generaci systémů mobilní komunikace. Na rozdíl od 2G (GSM) a 3G (UMTS) už jde o plně datovou síť, kde bude i hlas přenášen prostřednictvím IP – tzv. VoLTE (voice over LTE). Zatím však LTE slouží primárně k přenosu dat a v případě hovoru síť mobilu přepne do 3G, případně 2G sítě. Nicméně technologie VoLTE se testuje a v příštím roce ji operátoři nejspíš začnou používat.

 

141003-O2-infografika-generace_podle_SIM

 

Od 9,6 kbps ke 185 Mbps
Technologie se ale stále vyvíjí a dobrým dokladem je GSM. V počátku nabízel datové spojení rychlostí 9,6 kbps, postupně ale rychlost rostla až na 236,8 kbps (technologie EDGE). Nejinak tomu bylo u UMTS, kde se rychlost zvedala z počátečních zhruba 2 Mbps až na současných 42 Mbps. V laboratorních podmínkách frčí dokonce ještě rychleji.

Nicméně LTE umí s frekvenčním pásmem zacházet efektivněji a umí tedy za stejných podmínek nabídnout ještě rychlejší přenos dat. S dostupnou šíří frekvenčního pásma O2 tak nyní nabízí rychlosti až 75 Mbps, při spojení více různých pásem v rámci LTE-A pak až 185 Mbps.

 

LTE se lépe šíří
141003-O2-infografika-dosah_vysilacuSíť LTE má ještě jednu zásadní výhodu oproti UMTS – operátoři totiž mohou využívat i nižší frekvenční pásma, konkrétně 800 MHz, zatímco v UMTS mají k dispozici pouze pásmo 2100 MHz. A čím je frekvence vyšší, tím menší buňku může vysílač s využitím takové frekvence vytvořit. Zatímco tedy vysílač na frekvenci 2100 MHz dokáže pokrýt území zhruba do tří kilometrů od vysílače, v pásmu 800 MHz to může být klidně i trojnásobek. Ostatně jsme o tom už kdysi psali.

Rychlá data přitom potřebujeme čím dál víc. Stoupají jednak nároky uživatelů, jednak i počty připojených zařízení. Zatímco totiž počty mobilů už moc stoupat nemohou, protože mobil má v podstatě každý, SIM karty se dostávají do dalších a dalších zařízení: notebooků, tabletů, ale i speciálních zařízení sloužících pro tzv. M2M komunikaci (tedy komunikaci strojů). A navíc chceme rychlá data používat všude, zdaleka už ne pouze ve městech.

Kompletní infografika ke stažení (pdf, 1,88 MB).

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Rekordních 50 let v O2: Eva Beňušíková a její cesta z ohlašovny hovorů do moderního dohledového centra O2 sítě
Nahoru