Víte, jak vysoké je vaše TQ?

Opravdu jsme nespletli první písmenko, nemáme na mysli IQ, ale TQ, tedy technologický kvocient. Že jste o něm ještě neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas to změnit, protože bez dostatečně vysokého TQ, tedy schopnosti účelně využívat informační a komunikační technologie, se dnes ve větší či menší míře neobejde 90 procent pracovních míst ve vyspělých evropských zemích. My chystáme nástroj, který vám umožní zjistit, jak na tom jste. Už brzy ho na tomto blogu představíme.

Prudký rozvoj informačních a komunikačních technologií, které nás prakticky doprovází na každém kroku, s sebou přináší nové možnosti, ne každý je ovšem dokáže dobře využít. Jsou i tací lidé, kteří se s nimi jen velmi těžko sžívají a berou je jako nutné zlo. Druhý extrém je dnešní mladá generace, která se prakticky s komunikačními technologiemi narodila. Být online je pro ně stejně důležité, jako být „in“. Znamená to ale, že jejich technologický kvocient je vyšší? Ten, kdo má nejvíce příspěvků na sociálních sítích, nemusí mít nutně TQ génia. Líp je na tom ten, kdo rozumí jejich fungování a smysluplně je využívá ve svůj prospěch nebo prospěch ostatních.

TQ: ilustraceJakou úroveň TQ mají Češi?
Jak jsme na tom jako národ s využíváním moderních, zejména informačních a komunikačních technologií? Jsme otevření novým možnostem, které nám přináší, anebo jsme spíše spokojení s tím, co už umíme a o novoty se příliš nezajímáme? Neusínáme tak trochu na vavřínech? Zkuste se sami zamyslet, kdy jste se naposledy zajímali o novou počítačovou aplikaci, kterou jste se nebáli hned začít využívat? Kdy jste naposledy zkoumali nějakou funkci svého chytrého telefonu nebo kdy vás naposledy inspirovala nějaká nová technologická zajímavost natolik, že jste neváhali si o ní zjistit více informací?

Na rozdíl od svého IQ můžete své TQ poměrně jednoduše zlepšit. Stačí, když se o technologie budete zajímat a budete připraveni se neustále učit něco nového. Technologie se vyvíjejí rychle a jen lidé, kteří mají hlavy otevřené, s nimi udrží krok.

 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru