Pražské metro slaví kulatiny. Známe nejvytíženější nástupní stanice

Právě tento týden slaví pražské metro 40 let od zahájení svého provozu a obyvatelé i návštěvníci hlavního města by se  bez něj dnes jen těžko obešli. Denně si tento způsob dopravy zvolí zhruba 1,6 milionu cestujících.  Více lidí volí metro během pracovní části týdne – 93 procent. Prozrazují to souhrnné údaje ze sítě O2.

ilustrace - zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

Metro,
zdroj: Dopravní podnik hl. m. Prahy

„Mobil má dnes prakticky každý a díky tomu je možné zjistit například to, na jakých místech se lidé pohybují nejčastěji. Tyto informace mohu být velmi užitečné například při plánování dopravy, firmám mohou pomoci třeba při umisťování nové pobočky. Jde o tzv. Big Data – anonymizovaná a agregovaná data, která lze dále analyzovat a využít k nejrůznějším účelům. Vždy se však jedná o informace, ze kterých není možné rozpoznat chování konkrétního zákazníka,“ říká Michal Girgle, marketingový manažer pro Big Data v O2.

Z naší analýzy nástupních stanic v metru vyplynulo, že od pondělí do středy je metro nejvytíženější. Ve čtvrtek klesá počet cestujících na 70 procent a v pátek dokonce na polovinu oproti prvním třem pracovním dnům.  V sobotu a v neděli využije metro zhruba jen pětina cestujících. „Páteční pokles cestujících si vysvětlujeme tak, že si týden zkracují vysokoškoláci, ale i pracující. Je možné, že někteří lidé jedou poslední den v týdnu do zaměstnání autem, aby po skončení práce mohli odjet na víkend mimo město, případně zařídit nějaké větší nákupy,“ upřesňuje Michal Girgle.

 

5 stanic metra, kde nastupuje nejvíce lidí

  1. Dejvická
  2. I. P. Pavlova
  3. Anděl
  4. Budějovická
  5. Smíchovské nádraží

Nejvíce vytížená stanice – Dejvická –  obslouží podle naší analýzy téměř trojnásobek cestujících oproti průměru, pátá – Smíchovské nádraží – pak zhruba dvojnásobek. Data také ukazují, kdy do stanic vstupuje nejvíce lidí. Nejde o nic překvapivého: ranní špička je mezi sedmou a devátou hodinou, odpolední od 16 do 18 hodin. O víkendu si každý rád přispí, takže ranní špička zcela odpadá. Ta večerní je o víkendu zhruba šestinová proti pracovním dnům. Data opět prozrazují zajímavé údaje – některé stanice mají o víkendu výrazně vyšší provoz než jiné. Konkrétně například Českomoravská (nejspíš díky nedaleké O2 areně), Kolbenova nebo  Nádraží Holešovice.

Podrobná data prakticky ihned

Uvedená data vycházejí ze statistik jednoho jarního týdne. Do měření jsme zahrnuli všechny stanice až na Černý Most, což je jediná stanice, kde se telefony kvůli jejímu umístění ze sítě neodhlašují. Metodiku sběru dat je možné upravit a zaměřit se i na některé další údaje. Výhodou je, že data je možné získat prakticky okamžitě. Zákazníci se přitom nemusí bát o své soukromí, protože data jsou zcela anonymní a pracujeme s nimi v agregované podobě,“ uzavírá Michal Girgle.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru