Když se ztraceným psem závodíte o čas

Každý pes má někde v sobě alespoň pár vlčích genů. Ty se probudí většinou v tu nejnevhodnější chvíli a celý rok hodná fenka najednou zdivočí. Co tedy dělat, pokud se zaběhne? „Především jednat rychle. Během 48 hodin pes přestává reagovat na hlas svého pána a atletičtější rasy dokáží za 24 hodin překonat i 40 km,“ říká jednatelka občanského sdružení Psí detektiv Klára Carbová.

Toto občanské sdružení se při hledání ztracených psů rozhodlo spolupracovat s operátorem O2, konkrétně týmem O2 Media. Ztracená zvířata se totiž nehledají pouze na základě pasivního oznámení na serveru www.psidetektiv.cz. Unikátní je především aktivní rozeslání informace e-mailem a SMS lidem v konkrétních oblastech. Pokud se tedy například v Havlíčkově Brodě ztratí pes, O2 Media rozešle SMS s potřebnými informacemi na potřebný počet SIM karet, které se v Havlíčkově Brodě pohybují, nebo zde mají uvedeno trvalé bydliště.

Rozhoduje rychlost a kontakty

psi_detektiv_mobil

SMS s nezbytnými informacemi

SMS je možné rozeslat do několika desítek minut a mají většinou podobné znění. OS: Ve vasem okoli se 2. 12. 2013 ztratil krizenec jezevcika Bak. Je mu 10 let a je slepy. Barva cernohneda, nema obojek. Je pritulny, ma rad lidi. Uvidite-li ho, volejte prosim ihned 602123456. Na Baka se bezplatne podivejte na http://c2a.cz/psidetektiv. Za nalezeni odmena. Dekujeme za pomoc, www.psidetektiv.cz.

E-maily směřují na veškeré relevantní instituce – útulky, veterináře, zájmové kluby, lesníky a myslivce, městskou policii, silničáře a další. „Celá databáze obsahuje zhruba 10.000 kontaktů po celé ČR. Během jedné minuty jsme tak schopni o ztrátě informovat všechny důležité lidi, které by majitelé ztraceného zvířete objížděli dny a týdny“ dodává jeden ze zakladatelů projektu Tomáš Carba.

Jaká je zatím úspěšnost spolupráce Psího detektiva s O2 Media? Lokalizační SMS se rozesílaly pro 22 ztracených psů a z tohoto počtu jich bylo 10 nalezeno právě díky aktivitě O2 Media (v jednom případě se pes našel již za 45 minut po rozeslání zpráv). Celý projekt je teprve na začátku – ostrý provoz byl spuštěn 19. prosince. Zakladatelé si ale kladou smělé cíle – být do roka na 80% úspěšnosti.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru