Na Dni plném technologií došlo i na hackování

Telefónica Day

Telefónica Day

Telefónica Day

Telefónica Day

Den plný technologií představil zájemcům technologické novinky z oboru telekomunikací a seznámil je s programy pro mladé, prostřednictvím kterých se mohou ke společnosti Telefónica připojit. Studenti vysokých škol měli možnost navštívit workshopy na téma LTE internetu, technologie NFC a televizních přenosů. Zaměstnanci z divize lidských zdrojů společnosti Telefónica studentům poskytli kariérní poradenství a poradili jim, jak vylepšit životopis. Na místě bylo také možné popovídat si s účastníky našich studentských a absolventských programů. V průběhu celého odpoledne bude také možné navštívit stánky různých studentských organizací. Takové bylo pondělí 11. listopadu 2013 v Národní technické knihovně, kam jsme vás také zvali.

Telefónica Day

Telefónica Day

Ctirad Lolek, ředitel lidských zdrojů společnosti Telefónica

Ctirad Lolek, ředitel lidských zdrojů společnosti Telefónica

Akce se zúčastnil také Ctirad Lolek, ředitel lidských zdrojů společnosti Telefónica, který mimo jiné vysvětlil, proč je pro nás přínosné dávat pracovní příležitosti studentům a mladým lidem: „Do každé firmy je třeba přinášet nový směr myšlení. Mladí lidé se na věci dívají jiným úhlem pohledu. Speciálně v oblasti telekomunikací, kde se zaměřujeme na nové digitální technologie, je mladá generace právě tou, která je nejvíce využívá. Je proto ideální mít přímý kontakt s touto generací a vědět, jak tito lidé přemýšlí, jaké mají hodnoty.“

 

televizní přenosový vůz O2

televizní přenosový vůz O2

Petr Slováček (vpravo), ředitel divize Provoz společnosti Telefónica

Petr Slováček (vpravo), ředitel divize Provoz společnosti Telefónica

Den plný technologií završil tzv. Hackathon – soutěž v prolomení zabezpečovacího systému. Splnit zadání tohoto hackathonu se povedlo celkem šesti lidem z celkem 53 účastníků, kteří se o to pokusili. Dvěma z nich se podařilo najít všechny tři kódy. Principem celého hackathonu bylo nalézt tři kódy, které byly rozmístěné v aplikaci, v databázi i v subsystému. Reprezentovaly nejčastější chyby dodavatelů a bezpečnostní mezery ve vyvíjených systémech. Každý kód byl trochu těžší a hlavně vyžadoval trochu jiný typ přístupu k jeho nalezení. Oceňována byla hlavně kreativita, se kterou se účastníci ke kódu dopracovali.

Výherci hackathonu - Lukáš Hrubý (ČVUT, FEL) a Martin Šlapa (ZČU, FAV) společně s HR ředitelem Ctiradem Lolkem a specialisty bezpečnosti Radkem Živným a Michalem Novákem.

Výherci hackathonu – Lukáš Hrubý (ČVUT, FEL) a Martin Šlapa (ZČU, FAV) společně s HR ředitelem Ctiradem Lolkem a specialisty bezpečnosti Radkem Živným a Michalem Novákem.

Zaměstnanci společnosti Telefónica z týmu Information and System Security „z druhé strany“ sledovali postup jednotlivých účastníků. „Bezpečnost je vždycky o obou stranách – o těch, kteří se snaží systém vymyslet tak, aby útokům odolal, a o těch, kteří se nějakou nekonvenční cestou snaží najít mezeru v bezpečnosti, na kterou tvůrci zapomněli. Pro nás bylo nesmírně zajímavé sledovat kreativitu, s jakou probíhal útok a s jakou se účastníci snažili najít mezery a to, na co my jako tvůrci zapomínáme. Byl to souboj mezi zaběhlými schématy a mezi neotřelým způsobem účastníků hackathonu. To je pro nás cesta, jak vytvořit systém, který je bezpečný a útokům dokáže odolat,“ shodují se specialisté bezpečnosti společnosti Telefónica Radek Živný a Michal Novák.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru