V síti O2 vládne Android, Symbian se drží zuby nehty

Mezi smartphony zcela nepochybně vládne operační systém Android. Je tomu tak i v síti O2 a my se s vámi podělíme o podrobnější data. Z nich například vyplývá, že operační systém Symbian stále používá více zákazníků než kterýkoli jiný systém.

Podíly OS chytrých telefonů v srpnu 2011

Podíly OS chytrých telefonů v srpnu 2011

Chytré telefony zákazníky opravdu lákají, zatímco v srpnu roku 2011 jich v síti O2 fungovalo zhruba 690 tisíc, o dva roky později, tedy letos v srpnu, už jich byl téměř dvojnásobek – přes 1,3 miliónu. O hlavní nárůst se v tomto případě postaral operační systém Android. Zatímco v srpnu roku 2011 bylo androidích chytrých telefonů v síti O2 ze všech smartphonů jen 15 procent, dnes podíl překročil polovinu a činí 56 procent.

V dnešní době války operačních systémů, které se na globálním poli účastní krom Androidu především iOS od Apple a ztracené pozice se snaží dobývat Microsoft s Windows Phone, možná překvapí druhá pozice v našich statistikách. Tu totiž stále drží operační systém Symbian, a to i přesto, že již déle než rok O2 žádné symbianové telefony neprodává.

Podíly OS chytrých telefonů v srpnu 2012

Podíly OS chytrých telefonů v srpnu 2012

Pokud se podíváme do doby dva roky nazpátek, zjistíme, že Symbian byl tehdy v plné síle. Jeho podíl v srpnu 2011 byl ohromujících 65 procent, tedy číslo, na které zatím Android nedosáhl, ale má jej na dohled. Přitom maxima z hlediska podílu dosáhl Symbian ještě o dva měsíce dříve – v červnu – tehdy běželo v síti O2 celkem 68 procent chytrých telefonů na platformě Symbian. Co se absolutních počtů týče, zaznamenal Symbian vrchol v lednu 2012, kdy v síti O2 bylo více než 464 tisíc mobilů s tímto systémem.

Ke stejnému číslu se Android dostal už v prosinci roku 2012, a protože v tomto roce už začaly počty symbianových přístrojů v provozu klesat, v listopadu se Android dostal do čela. Podíl symbianu klesá velmi pozvolna, takže letos v srpnu stále ještě držel v naší síti mezi chytrými telefony podíl 28 procent, pokles je zhruba o  jeden procentní bod každý měsíc. Pokud toto tempo vytrvá, symbian se stane okrajovou záležitostí někdy za dva roky.

Podíly OS chytrých telefonů v srpnu 2013

Podíly OS chytrých telefonů v srpnu 2013

Třetí místo ve statistikách drží operační systém iOS od Applu, jehož podíl byl v srpnu letošního roku osm procent. Podíl Apple je víceméně stabilní, před dvěma lety to bylo devět procent, před rokem asi sedm procent. Na iOS ale začíná útočit systém Windows Phone. Zatímco před dvěma lety měla mobilní Windows (včetně starších Windows Mobile) v síti podíl sedm procent, koncem roku 2012 dosáhl podíl Windows dna v podobě čtyřprocentního podílu a v srpnu 2013 se už situace vylepšila na pět procent. To znamená, že množství přístrojů s Windows Phone v síti O2 roste rychleji než množství iPhonů. Apple ovšem může s příchodem nových modelů úder snadno vrátit.

Fanoušci BlackBerry budou zklamání zhruba dvouprocentním podílem jejich oblíbených  přístrojů. Podíl navíc dlouhodobě v síti O2 klesá a zvrat tedy nepřinesl ani nový systém BlackBerry OS 10. Útěchou může být fakt, že uživatelská základna je relativně stabilní, už od prosince 2012 osciluje počet telefonů BlackBerry v síti O2 okolo hodnoty 31 tisíc.

Vývoj podílů operačních systémů chytrých mobilních telefonů

Vývoj podílů operačních systémů chytrých mobilních telefonů

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Internet na velkých akcích je jako oblek šitý na míru 
Nahoru