Smartphone bez 5G přestává dávat smysl. Ceny jsou výhodné

Technologie 5G je stále relativně mladá, ale už to dávno není nic exotického nebo luxusního. Dnes je podpora 5G ve smartphonech v podstatě standard. Překážkou už nejsou ani vyšší ceny takových přístrojů. Telefony s 5G mají navíc některé další výhody.

Nejprve v krátkosti, co je 5G. Je to nejnovější standard mobilních sítí, především pro datové přenosy. Výhodami, alespoň těmi nejvýznamnějšími, jsou vyšší přenosové rychlosti, kratší odezva a především větší kapacita samotné sítě. Pro zákazníky jsou na první pohled nejpodstatnější první dvě výhody, tedy vyšší rychlost a kratší odezva. Jenže v praxi je podstatnější větší kapacita sítě, která přináší například stabilnější přenosové rychlosti.

5G začíná být samozřejmý standard

Tolik část 5G u operátora, aby se to týkalo i vás, musíte mít smartphone s podporou 5G. Podmínka to samozřejmě není, plnohodnotně vám bude fungovat i smartphone s LTE připojením. Jenže pokud kupujete nový přístroj, je dobré myslet na budoucnost. Životnost smartphonu jsou obvykle tři roky, ale mnozí zákazníci je používají i déle. Takže pokud chcete kupovat nový smartphone nyní, tak se vlastně díváte až do roku 2025, 2026 či 2027.

V těchto letech už budou 5G sítě plně dominovat i v Česku a dalších evropských zemích. Někde je progres ještě rychlejší, třeba Čína přepíná na 5G raketovým tempem a tamní výrobci se už produkci LTE smartphonů pro domácí trh příliš nezaobírají. Zákazníci je kupují jen okrajově. Což má i jiné důvody než jen samotná podpora 5G.

Pokud vás zajímá aktuální pokrytí 5G u operátora O2, můžete se podívat do interaktivní mapy zde. Aktuálně je pokrytá už velká část Čech i Moravy. Ale i když pokrytí v místě vašeho bydliště není, tak v blízké budoucnosti bude.

Nejlevnější už za 4 000 Kč

Dlouho platilo, že nejlevnější 5G smartphony stály přes 5 000 korun a v porovnání s podobně drahými LTE přístroji měly kompromisní výbavu. Dnes je situace jiná. V nabídce operátora O2 je aktuálně 125 přístrojů s podporou 5G a již v nabídce převažují. Podobná je situace i na celém českém trhu, smartphony s 5G začínají dominovat. Přístroj bez 5G už v podstatě neexistuje v kategorii špičkových přístrojů. A všeobecně telefony s cenou nad 10 000 korun už mají téměř vždy podporu 5G.

Opačná situace je u těch nejlevnějších přístrojů v ceně do 3 000 korun. Tam zatím na trhu žádný smartphone s podporou 5G není. A zřejmě to bude ještě chvíli trvat, jde totiž o ceny komponentů. Ale na trh už jsou nejlevnější 5G přístroje s cenou pod 4 000 korun a třeba O2 jich v ceně do 6 000 Kč nabízí hned 15. Takže výběr je velmi široký a velmi dobře vybavený přístroj nestojí žádnou vysokou sumu.

Procesor problém nebude

Smartphony s 5G mají ze své podstaty jednu podstatnou výhodu. Tou je docela výkonný procesor a to i u těch nejlevnějších přístrojů. Prakticky nejvýkonnější současné procesory pro LTE telefony jsou na úrovni těch nejzákladnějších současných pro 5G přístroje. Takže i u levného 5G telefonu se nemusíte bát výkonu, bude naprosto dostatečný. U další výbavy to často platí také. Markantnější je to u loňských modelů, jejichž cena klesla, původně to však byly telefony vyšší třídy. U 5G čipů pak platí ještě jedna výhoda. Jsou obvykle vyráběné těmi nejnovějšími výrobními technologiemi, takže jsou i docela úsporné. Výrazný je tento rozdíl však jen u levných telefonů.

Aktuálně nejlevnějším telefonem  5G v nabídce operátora O2 je Motorola G50. Zaplatíte za ní necelé čtyři tisíce korun. Je to zajímavá nabídka, a ač se jedná už o trochu starší model, tak připomeneme, že mnoho výrobců uvádí dvě modelové řady ročně, takže to žádná „vykopávka“ určitě není. Za příplatek zhruba 600 nebo 1 000 korun pak můžete mít novější modely G51 nebo G53. Když si však podrobně prohlédnete specifikace, tak dostanete přibližně to samé, až G53 nabídne dvojnásobně velkou vnitřní paměť, což je nesporná výhoda.

Solidní nižší střední třída

Pokud nechcete utrácet a chcete opravdu slušný výkon, tak je zajímavou volbou Oppo Reno Z 5G. Vyjde na 5 489 Kč a nabídne silný procesor Mediatek Dimensity 800U, k tomu opravdu štědrou operační paměť 8 GB. Solidní je i vnitřní paměť 128 GB a telefon nabídne vedle hlavního snímače fotoaparátu i snímač širokoúhlý. Podobnou výbavou se pak mohou pochlubit i o něco málo dražší přístroje Honor 70 Lite 5G nebo OnePlus Nord 5G. Oba vyjdou na necelých 6 000 korun. OnePlus boduje optickou stabilizací hlavního fotoaparátu, Honor je pak nový model, takže s ním dostanete nejnovější Android. Určitě se také vyplatí sledovat nabídku O2 1+1, kdy k jednomu přístroji dostanete druhý za korunu. Nabídka se pravidelně obměňuje.

V případě dražších modelů si už v podstatě můžete vybírat libovolně, podle svých preferencí. Sítě 5G podporují v podstatě všechny přístroje, takže záležet bude především na vašich preferencích značky, barvy a další výbavy.

Vybírejte podle výbavy a chuti

Celkově platí, že pokud nevybíráte z kategorie těch úplně nejlevnějších smartphonů, kde ještě 5G přístroje nejsou, tak zhruba od 4 000 korun je telefon s 5G jasnou volbou. Ušetříte si problémy v budoucnosti, protože sítě 5G budou stále významnější. A cenově už dnes není telefon s 5G zásadní překážkou ani v kategorii do šesti tisíc korun. Výběr je velký a stačí se řídit základními poučkami: volte přístroj s NFC, chtějte alespoň 4 GB operační a 64 GB uživatelské paměti. Procesory řešit nemusíte, slušný výkon mají všechny 5G telefony na trhu, minimálně v rámci kategorie. Ale jak u Snapdragonů od Qualcommu tak u čipů Dimensity od Mediateku platí, že čím vyšší číslo, tím výkonnější procesor. Minimálně v nižší střední třídě tomu tak je.

U fotoaparátů je samozřejmě výhodou optická stabilizace, ale tu ty nejlevnější 5G telefony nemívají. Ale na širokoúhlém objektivu trvejte, bez něj si třeba jen obtížně uděláte fotku v interiéru. Levnější modely budou většinou podporovat paměťové karty a budou mít i sluchátkový konektor. Ty dražší naopak tyto vlastnosti nemívají. Kapacity baterie jsou velmi podobné, pro praktický život je tak důležitější výkon nabíječky. Cokoliv nad 10 W je považováno za rychlonabíjení. Ale u levných modelů nepočítejte s rekordními hodnotami, solidní je výkon 33 W.   

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru