Trendy 2023: Ještě lepší smartphony a 5G pro každého

Mobilní rok 2023 začne zostra. Na začátku února představí Samsung své novinky a na konci stejného měsíce proběhne největší mobilní veletrh MWC v Barceloně. Tam se představí řada novinek. Další se pak představí na jaře na samostatných akcích.  Bude to jízda.

Mobilní svět se vrací po covidových letech do normálu. Výrobci se už nebojí opět dělat velké premiéry, na veletrh do Barcelony se hlásí kde kdo. Tak, jak tomu bylo před rokem 2020. Covidová pauza byla prakticky tříletá a měla velký vliv na mobilní byznys. Lidé byli doma a s mobilem trávili mnohem víc času než obvykle. Mnoho z nich si proto pořídilo nový smartphone.

5G pro každého

A co letošní smartphony přinesou? Hlavním tématem u levnějších přístrojů bude 5G. Loni se trh potýkal s nedostatkem potřebných procesorů, ale tento problém by již měl být vyřešený. Technologie 5G se pomalu stává standardem po celém světě. Třeba v Číně jsou telefony bez 5G už v podstatě neprodejné s výjimkou těch úplně nejlevnějších. A třeba i v Indii, kde je kupní síla mnohem nižší, bude letos každý druhý prodaný smartphone mít podporu 5G. Ostatně, i v Česku je již nabídka 5G telefonů bohatá.

Přístroje s podporou 5G dnes stojí od 4 000 korun a třeba O2 jich má v nabídce 13 do ceny 6 000 korun. Technologie 5G tak už není ve smartphonech luxusní výbavou, dnes je to standard. Dalším trendem pro rok 2023 u levnějších telefonů jsou nové snímače hlavního fotoaparátu. Nejde ani tak o rozlišení, ale o vyšší kvalitu samotných snímačů.

Nové hlavní snímače mají totiž už zabudovanou i práci s hloubkou ostrosti a mnohé širokoúhlé pak fungují i v makrorežimu. Takže se neděste, že váš telefon měl čtyři snímače a novinka jen dva. Výsledek bude spíš lepší. Samotné rozlišení není nutné až tak řešit, v tom plném stejně v automatickém režimu foťák nefotí. Na druhou stranu, kdo chce s fotografiemi dále pracovat, může si dnes poměrně levně pořídit telefon s 108MPX snímačem. Ty se pomalu dostávají i do telefonů pod šest tisíc korun. V podobné cenové kategorii se už objevují i smartphony s optickou stabilizací obrazu. To je velmi užitečný nástroj pro focení za špatného světla nebo v noci. Dřív to byla funkce pro drahé a luxusní modely.

NFC bude v roce 2023 nutností

Co naopak i letos zůstane luxusem, jsou teleobjektivy. Ty jsou stále nákladné a do přístrojů pod 10 000 korun se dostanou jen v případě velkého výprodeje staršího modelu. U novinek téměř jistě ne.

Standardem se stává i NFC, letos ho bude mít většina novinek. NFC je komunikace telefonu na blízkou vzdálenost, prakticky na pár centimetrů. Dají se tak přenášet soubory mezi telefony nebo třeba se tímto způsobem párují jiná zařízení s telefonem. Ale hlavní výhodou je, že telefon s NFC umožňuje placení mobilem. Což je rychlé, praktické a pohodlné. Platební kartu si doma zapomenete snadno, bez mobilu však vyjdete jen stěží. A v mobilu si s NFC nesete i peněženku.

Samotný NFC čip v telefonu stojí pakatel, složitější je jeho začlenění do systému. Většina mobilů ho má už dnes, ale u levných přístrojů do 5 000 korun to doposud standard nebyl. Platilo to především o čínských značkách a důvod je ten, že v samotné Číně se mobilní platby realizují jinak a to přes QR kódy. Takže NFC u levných mobilů není potřeba a jen by zdražovalo produkt. To se však letos změní a NFC by měla mít většina novinek.

Co naopak z mobilů postupně mizí, je sluchátkový konektor. Dnes už ho v drtivé většině nemají dražší a luxusní smartphony. U levnějších byl ještě loni běžný. Ale jak lidé přecházejí na bezdrátová sluchátka, tak je význam takzvaného Jack konektoru stále menší. Konstrukčně je to komplikace a zbytečný otvor, kterým se do telefonu může dostat voda nebo nečistoty. V roce 2023 se počet telefonů se sluchátkovým konektorem bude nadále snižovat.

Více místa za stejnou cenu

Dobrou zprávou je, že cena pamětí poklesla, takže nové modely obvykle dostanou větší porci místa na uživatelská data. S výjimkou těch úplně nejlevnějších modelů se standardem stává 128 GB paměti, u dražších telefonů letos často dostanete rovnou 256 GB paměti. Naopak stále v menší míře najdete v telefonech slot na paměťovou kartu. Přestává to být potřeba.

Zvětšuje se i operační paměť, která má docela podstatný vliv svižnost používání. Standardem letos bude 6 GB paměti, méně dostanou jen levné telefony. Naopak ti špičkové budou obdařené 12 GB paměti, výjimečně i více. S výkonem souvisí i procesor. V tomto směru přichází nové generace čipů téměř ve všech kategoriích. Výkon roste a je v drtivé většině případů víc než dostatečný.

V prémiové kategorii se začne objevovat víc skládacích telefonů a to včetně véček. Ohebné displeje jsou již vyzkoušené, výrobní cena klesá a zájem zákazníků roste. Ale stále to bude prémiové zboží za vysoké ceny. Trh by však měly rozšířit modely čínských značek, kteří se zatím do Evropy s těmito produkty nehrnuli. První vlaštovkou pro rok 2023 by mohly být modely Oppa, představené pro Čínu na konci roku minulého.

V Číně s předstihem

Ostatně, novinek, které už existují, bude víc. Čínské značky často představují nové modely nejdřív pro domácí trh a se zpožděním pro zbytek světa. Někdy se změní jméno, někdy trochu i parametry, ale často to jsou stejné telefony. Takže mnohdy to nebude úplné překvapení, ale novinky to budou zajímavé. Čínské značky v nejvyšší třídě letos vsadí na displeje s vysokým rozlišením, vylepšují fotoaparáty a soustředí se i na design.

Chtějí tak výrazněji konkurovat Applu a Samsungu. První z nich novinky ukáže tradičně až v září, to je ještě hodně času. Ale spekuluje se o dalších škatulatech v produktovém portfoliu, loni třeba zmizel malý model mini. Stále se čeká na skládací iPhone. Asi bude, ale není zdaleka jisté, že už letos.

https://www.youtube.com/watch?v=1BPLGjjF0rc&t=5s

Hlavní hvězdou jara 2023 budou novinky od Samsungu. Premiéra je naplánovaná na 1. února, takže na detaily si ještě musíme pár dnů počkat. Celkově ale platí, že ani letos nebude v mobilním světě nuda.

Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru