Nula je pryč! Před dvaceti lety proběhla změna formátu telefonních čísel. Používáme ho dodnes 

V noci na 22. září 2002 došlo k přečíslování veškerých telefonních stanic v České republice. Tehdy se začala psát historie devítimístných telefonních čísel.  

Jednalo se o historicky největší změnu, která oproti předchozím úpravám délky čísel nebo tvaru předčíslí byla naprosto výjimečná. Především kvůli plošnému zásahu všech uživatelů telefonických služeb na našem území. A to jak pevných linek, tak mobilních telefonů.

Změnu pocítili především uživatelé mobilních telefonů. Ti si museli upravit všechna uložená telefonní čísla v paměti mobilu buď na formát čísla bez nuly 602 123 456 nebo na formát s předvolbou +420 602 123 456.  

Jedno číslo po druhém, ruční přepis nebyl výjimkou  

Před dvaceti lety existovalo na internetu ke stažení několik málo programů na úpravu uložených čísel. Pomoc s jejich aktualizací nabízeli svým klientům i tehdejší mobilní operátoři ve svých prodejnách. Většina lidí si přesto tyto změny provedla ručně. Dnes si již málokdo z nás umí představit, že by všechny své kontakty, jeden po druhém, přepisoval. 

V rámci volání na pevné linky byla změna o něco jednodušší. Když jste vytočili starý formát, byli jste upozorněni, že voláte na nesprávné číslo. K dispozici pak byla informační linka tehdejšího Českého Telecomu, na které bylo možné si nové číslo volané stanice zjistit. Všichni uživatelé bez rozdílu ale museli minimálně informovat své známé a sdělit jim své nové číslo. Někdo si také musel aktualizovat svůj emailový podpis, případně si nechat vytisknout nové vizitky.  

Změna přinesla sjednocení různě dlouhých telefonních čísel a takzvaných předčíslí. Díky tomu již dvacet let používáme v rámci našeho státu i jednotný formát jejich zápisu.   

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru