K digitalizaci patří spolehlivé připojení: Jak se změnily nároky na firemní sítě během pandemie?

Ještě před rokem a půl jsme si jen těžko dokázali představit, jak velkému náporu na firemní sítě budeme jednou čelit. Internetový provoz ve firmách se během roku 2020 zvedl o třetinu. Žádné podnikání se dnes bez spolehlivého a rychlého připojení k internetu rozhodně neobejde. Přesto celých 53 % velkých a středně velkých českých firem stále nemá například zálohovaný internet.

Během února až dubna 2021 jsme uspořádali rozsáhlý průzkum a získali jsme odpovědi od 850 českých velkých a středně velkých firem. Výsledky dotazníku nám prozradily, jak jsou na tom české firmy s digitalizací a kybernetickou bezpečností. Ptali jsme se také na oblast internetového připojení, zálohování, vytíženosti firemních datových linek, nastavení firemní sítě i jejího monitoringu.

Náš projekt DigitalizujemeFimy.cz stále běží. Vyplňte si také dotazník a dozvíte se, jak jste na tom s digitalizací. Jestli máte ve firmě správně nastavené internetové připojení a jak jste připravení ustát i jeho případný výpadek.

Spolehlivé připojení: Co to vlastně znamená a proč je pro firmu klíčové

Internetové připojení bereme už jako samozřejmost, ale zkuste se na chvíli zamyslet a představit si, co se stane, když vaše firemní síť začne stávkovat.

Zůstat bez připojení znamená, že:

  • Nefungují žádné firemní aplikace
  • Nejede pošta
  • Výroba stojí
  • Obchod se nehýbe
  • Komunikace uvnitř firmy i se zákazníky vázne

Každý takový výpadek představuje nejen ztrátu peněz, ale hrozí i poškození firemní reputace.

A podle našich zjištění celých 53 % českých firem není na tuto situaci připravena a nemá internet nijak zálohovaný. Zde nejde o zálohu firemních dat, ale skutečně o záložní internetové připojení přes mobilní síť nebo jinou technologii. Zálohované připojení tak garantuje vždy vyšší dostupnost a nenechá vaši firmu odříznutou od zbytku světa, když vaše pevná firemní síť začne stávkovat.

U našeho řešení se v případě výpadku váš internetový provoz automaticky přepne na tzv. Internet Mobile Backup a vy se připojíte přes mobilní datovou LTE nebo 5G síť.  Záloha připojení přes mobilní síť je na rozdíl od jiných technologických řešení dostupná prakticky kdekoli a pro většinu uvažovaných řešení je její rychlost dostatečná na to, aby zajistila provoz firemních aplikací. Zákazníci výpadek nijak nepocítí a vaše služby poběží plynule dál.

A to i díky probíhající modernizaci naší mobilní sítě, kde společně s rozšiřováním nejmodernější 5G sítě zrychlujeme také kapacitu LTE sítě na minimálně dvojnásobek.

Další parametr, který stabilitu i rychlost připojení výrazně ovlivňuje, je vytížení datových linek. Během pandemie Covidu 19 se značná část lidí a jejich práce přesunula do online prostředí a tím se zvýšil internetový provoz českých firem až o 30 %. Přesto téměř každá druhá firma nemá o vytíženosti svých datových linek dostatečný přehled. A právě přetížení firemní sítě s sebou nese podobně vážná rizika jako výpadek internetového připojení – pro firmu, její zaměstnance a také především zákazníky a klienty.

Na druhou stranu ani předimenzovaná firemní síť není optimální. V takovém případě firma zbytečně plýtvá svými zdroji, které by mohla efektivně využít jinde.

Pro snadný přehled o vytíženosti své firemní sítě můžete použít třeba chytrý monitoring datových linek eWatch. Získáte nepřetržitý dohled nad tím, v jakém stavu jsou vaše datové linky, máte přehled o plánovaných odstávkách služeb a zkontrolujete si plnění jednotlivých SLA.

A posledním parametrem, které má na dostupnost firemní sítě velký vliv, je její zabezpečení. Připojení je totiž bránou do firmy. Proto je potřeba mít přehled o tom, kdo do sítě přistupuje. A podle našich zjištění má tento přehled celých 68 % českých firem.

A nucený přechod velké části zaměstnanců z prostředí firem na home office s sebou přinesl i výzvy v kvalitě a zabezpečení domácího připojení. I při práci na dálku totiž potřebujete chránit citlivá firemní data a zároveň umožnit zaměstnancům se dostat k důležitým dokumentům odkudkoli. Pro vzdálený přístup do firemních aplikací je proto důležité zajistit zabezpečenou podnikovou VPN.

Téměř každá česká firma totiž v loňském roce čelila kyberútoku – mezi nejčastější patří spam, phishing, různé podvodné e-maily, brute force attack na prolomení hesel, nejrůznější formy malwaru (škodlivého software) jako jsou spyware (programy, které sledují provoz ve firmě) nebo ransomware (program, který zašifruje přístup k citlivým datům a útočník následně požaduje výkupné za jejich odblokování).

O bezpečnost vaší firemní sítě se umíme postarat komplexně. Zajistíme kvalitní a neustále aktualizovaný firewall, který vás ochrání před viry a nebezpečným softwarem. Ochráníme i vaše firemní mobily se službou O2 Security.  A máme i tým zkušených bezpečnostních expertů v profesionálním dohledovém centru O2 SEC, díky kterému vám zajistíme komplexní monitoring IT infrastruktury.

Přečtěte si podrobný článek o tom, jak přesně funguje služba O2 SEC, a mimo jiné se dozvíte, proč ochrana kyberprostoru připomíná detektivní práci.

Správě nastavená firemní síť: Rozhoduje velikost firmy i obor podnikání

Jedním z hlavních kritérií pro správnou volbu a nastavení sítě je kromě počtu zařízení také jejich typ a režim provozu. Některým firmám stačí k provozu počítače, notebooky a telefony. Jiné využívají nejrůznější čtečky, terminály nebo další zařízení, která pracují s daty – jako jsou čidla, senzory nebo kamery.

Při nastavení firemní sítě tak záleží na velikosti firmy, oboru podnikání i třeba technologické vyspělosti firmy. Jiné potřeby pro svou firemní síť vyhledává kancelářský provoz, průmyslový podnik, logistické centrum nebo hotel či restaurace. Také vždy záleží na tom, zda jsou zaměstnanci soustředěni v jedné lokalitě, nebo má firma více poboček Případně je rozhodující i fakt, jestli se část zaměstnanců při výkonu práce pohybuje v terénu. Všichni totiž potřebují společně komunikovat v rámci firemní sítě a jejím prostřednictvím i se svými zákazníky, dodavateli a dalšími partnery.

Například v pohostinství často kromě připojení pro zaměstnance řešíte i dostupnost internetu pro hosty. A zatímco u větších vnitrofiremních sítí už naráží Wi-Fi i přes svůj další technický rozvoj na své technologické limity, k zajištění připojení pro hosty restaurací a hotelů je spolehlivé a výkonné bezdrátové připojení přes WiFi stále tou nejvhodnější variantou. Užitečné je v takovém případě i možnost pokročilého nastavení a řízení připojení, abyste zabránili nelegálním aktivitám prostřednictvím vašeho připojení k internetu.

I v kancelářských provozech je kromě rozvodů vnitřní datové sítě obvykle potřeba zajistit WiFi pokrytí umožňující oddělit provoz pro vlastní zaměstnance od přístupu k internetu pro externí návštěvníky. V malých kancelářích pak většinou stačí k hladkému chodu jeden router, který vysílá signál, a umožní zaměstnancům bezproblémové připojení notebooků, telefonů i tabletů k internetu.

Větší firmy s rozsáhlými prostory či několika pobočkami zase vyžadují rychlé, spolehlivé a bezpečné připojení mezi různými lokalitami. Často se musí propojit vzájemně sklady, výrobní haly nebo výdejní místa. Řešení pro takové firmy už vyžadují více síťových prvků a je vhodné kombinovat i více přístupových bodů, aby signál dosáhl opravdu všude, kde je třeba.

VPN, protokoly MPLS nebo SD-WAN: Připojení řešíme na míru

·        Díky VPN zvládnete propojit menší podnikovou síť, kde není datový provoz tak náročný. Data prochází přes veřejnou síť, ale v šifrované podobě. Takový přenos se hodí i pro citlivá firemní data.

·        Protokoly MPLS zase upřednostní spíše firmy s rozsáhlou sítí poboček. Většinou k tomu také využívají virtuální síť. V takovém případě ale firma posílá data přes privátní připojení a ne veřejnou síť.

·        Kombinovaný typ připojení přes SD-WAN nabízí softwarově řízenou síť s centrálním ovládáním. Její výhodou je, že je vystavěná virtuálně přes cloud a spravuje se na dálku.

Díky tomu kombinuje šifrované připojení přes VPN, a protokoly MPLS zase umožňují pokročilé nastavení sítě. Pro takový typ připojení firmy potřebují speciální hardware i licence na ovládací softwaru.

O jednotlivých možnostech propojení firemních poboček i jejich výhodách a nevýhodách se dočtete v článku Jak propojit síť poboček? Standardem je MPLS, stále populárnější pak SD-WAN

O dalších možnostech nastavení firemní sítě se dozvíte také v článku Firemní připojení k internetu: Co zohlednit při výběru a nastavení?

Budoucnost firemního připojení: Wi-Fi nahradí vysokorychlostní 5G síť  

V logistických areálech, výrobních halách nebo v rozsáhlých administrativních komplexech se díky mnohem větší kapacitě a zejména rozsáhlým technickým možnostem stává řešením budoucnosti technologie sítě 5G.

Kapacita WiFi sítě totiž začíná hrát v poslední době klíčovou roli. Připojení mnoha zařízení současně Wi-Fi síť výrazně zpomaluje a při nedostatečně rychlém připojení přestává být práce efektivní. Díky neustále se zvyšujícímu datovému toku tak naráží na své limity nejčastěji při videohovorech a on-line konferencích nebo připojení většího počtu senzorů, čidel, terminálů a čteček.

Specifickým problémem je také rušení mnoha vzájemně nekoordinovaných Wi-Fi sítí, které sdílí volně dostupné kmitočtové pásmo. Schválně si zkuste na vašem mobilu vyhledat, kolik různých sítí se ve vašem okolí nachází. A to ještě nejsou zobrazeny sítě se skrytými názvy.

Budoucnost firemního připojení je proto v rychlejší a spolehlivější 5G síti.

Co zvládne 5G síť:

  • Je provozována ve vyhrazeném licencovaném pásmu bez rušení jiným druhem provozu.
  • Výrazně navyšuje kapacitu – zvyšuje přenosové rychlosti, současně se může připojit několikanásobně více zařízení, přináší nové možnosti nastavení pro zvýšení privátnosti komunikace a přizpůsobení se potřebám pro odlišné komunikační úlohy na stejné síti. 5G firemní síť může být v závislosti na potřebě zákazníka koncipována tako jako plně autonomní a zcela oddělená od veřejné sítě operátora, nebo může veřejnou a privátní 5G síť vhodně kombinovat.
  • Nabízí širokou paletu řešení – od ultrarychlých sítí přes řešení komunikace velmi krátkými odezvami pro vyhodnocování dat v reálném čase až po podporu rozsáhlých senzorických sítí. To s sebou přináší příležitosti pro efektivní využití v automatizaci výrobních i podpůrných (např. logistických) procesů.
  • I pro běžnou „kancelářskou“ práci jsou vysoké přenosové rychlosti a krátké odezvy podstatnými faktory pro efektivní práci s tzv. cloud aplikacemi (včetně např. MS Office 365), nebo pro on-line videokonference, kde se nemusíte obávat, že vám vypadne během videohovoru obraz nebo zvuk.

 

Vysokorychlostní 5G síť má budoucnost také v dopravěstátním sektoruzdravotnictví nebo logistice.
Přečtěte si sérií článků, kde se věnujeme 5G síti a možnostem, které přináší:5G síť v logistice: Přes autonomní vozíky až k rozšířené realitě5G síť v dopravě: Když se auta vzájemně uvidí a kamion zvládne cestu sám5G síť: Extrémně rychlý internet je příležitostí pro firmy a státní sektor

V oblasti digitalizace, firemního připojení k internetu a zajištění plynulého chodu vašeho IT vás snadno zorientujeme. Obraťte se na nás. Najdeme řešíme, které vám přesně sedne.

 Přečtěte si i další články, ve kterých se dozvíte, jak české firmy zvládají výzvy digitalizace.

Zjistěte, jak firmám s digitalizací pomáhá cloud a datová centra.

Nové situace přináší také práce na dálku. Přečtěte si, jak si firmy hlídají produktivitu zaměstnanců a jaké nástroje jim pomáhají zvyšovat efektivitu na home officu.

A rozepsali jsme se také o tom, jaké správě zabezpečit firemní IT a jaké nejčastější kybernetické útoky firmám hrozí.

S digitalizací vám poradíme
Související článek České firmy a digitalizace v roce 2021
Nahoru