Oscar 2022: kdo získal prestižní sošku a kde filmy vidět?

Na konci března se uskutečnilo 94. udílení prestižních filmových cen Oscar. Nejvíce sošek si odnesl film Duna, který získal ocenění například v kategorii nejlepší hudba i nejlepší vizuální efekty. Znáte, všechny filmy, které byly nominované na Oscara? A kde je můžete vidět?

Každoroční událost předávání Oscarů, jinak také Cen Akademie, je vždy očekávanou podívanou pro všechny fanoušky kinematografie. Akademie filmového umění a věd vybírá výherce v různých kategoriích již od roku 1929, ocenění mohou získat herci za hlavní i vedlejší role nebo třeba i filmy za nejlepší vizuální efekty.

A právě v této kategorii vyhrál film Duna, který porazil novou „marvelovku“ Spider-Man: Bez domova, akční komedii Free Guy i další pecku na motivy komiksů z vydavatelství Marvel Comics Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. Zaujala vás některý ze zmíněných nominovaných snímků? Můžete je nyní najít v O2 Videotéce!

Seznam vítězů i nominací

Nejlepší film: V rytmu srdce

(nominace: Belfast, K zemi hleď!, Drive My Car, Duna, Král Richard: Zrození šampiónek, Lékořicová pizza, Ulička přízraků, Síla psa, West Side Story)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli: Jessica Chastainová – Očima Tammy Faye

(nominace: Penélope Cruz – Paralelní matky, Olivia Colman – Temná dcera, Nicole Kidman – Ricardovi, Kristen Stewart – Spencer)

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli: Will Smith – Král Richard: Zrození šampiónek

(Nominace: Benedict Cumberbatch – Síla psa, Javier Bardem – Ricardovi, Andrew Garfield – tick… BOOM!, Denzel Washington – The Tragedy of Macbeth)

Nejlepší vizuální efekty: Duna

(Nominace: Spider-Man: Bez domova, Free Guy, Není čas zemřít, Shang-Chi a legenda o deseti prstenech)

Nejlepší celovečerní animovaný film: Encanto

(Nominace: Luca, Rodina na baterky, Raya a drak, Utéct)

Nejlepší hudba: Duna (Hans Zimmer)

(Nominace: Paralelní matky (Alberto Iglesias), Encanto (Germaine Franco), K zemi hleď! (Nicholas Britell), Síla psa (Jonny Greenwood))

Nejlepší kamera: Duna

(Nominace: West Side Story, Ulička přízraků, Síla psa, The Tragedy of Macbeth)

Některé nominované filmy i mnoho dalších snímků můžete vidět v O2 Videotéce.

Všichni filmy Spider-Mana na jednom místě

Už je to dvacet let, kdy první Spider-Man spatřil světlo filmového světa. Jako první se v roli superhrdiny, který dokáže vystřelovat pavoučí sítě i šplhat po zdech, představil hned ve třech dílech Tobey Maguire. Pomyslnou štafetu přebral Andrew Garfield, který si zahrál pavoučího muže ve dvou dílech Amazing Spider-Mana.

Jako poslední v řadě přijal roli Spider-Mana oblíbený herec Tom Holland. Všichni fanoušci Marvelu ho znají samozřejmě i z filmové série Avengers, kde se objevují všichni hrdinové ze světa Stana Leeho. Holland se dočkal tří vlastních dílů Spider-Mana (Homecoming, Daleko od domova a Bez domova).

Chcete nostalgicky zavzpomínat na původní filmovou trilogii? Nebo jste film nestihli v kině? Všechny díly Spider-Mana, včetně nejnovějšího Spider-Man: Bez domova, najdete nyní v O2 Videotéce! Samozřejmě, aby byla celé sada kompletní, nechybí ani animovaný film Spider-Man: Paralelní světy.

Toužili jste si udělat doma Marvel filmový maraton? Nyní máte šanci!   

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru