Nové podmínky pro lyžování v Itálii: povinná pojistka i helma. Co potřebujete na sjezdovce?

Chystáte se jet lyžovat do Itálie? Možná byste měli zbystřit, protože od 1. ledna 2022 platí nový zákon. Kvůli němu musí mít lyžaři či snowboardisté sjednané pojištění odpovědnosti a potvrzení o něm v tištěné či elektronické podobě přímo na sjezdovce. Co všechno zákon upravil a jak se vybavit na svah v Itálii?

Potvrzení o pojistce „na blbost“

Pokud máte sjednané Chytré cestovní pojištění od O2, nemusíte se bát žádných větších změn. Pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetí osobě, které je nově povinné na italských sjezdovkách, je součástí cestovního pojištění od O2. Takže si nemusíte platit a sjednávat nic nového.

Jediná změna proto pro tyto klienty je, že potvrzení o pojištění musí mít v tištěné či elektronické podobě v anglickém jazyce u sebe. Tento formulář zákazník nalezne na webové stránce o2.cz v záložce Potvrzení o pojištění odpovědnosti za škodu.

Pokud novou povinnost uživatel sjezdovky nedodrží, hrozí mu pokuta od 100 do 150 eur a odebrání skipasu. Mnohem horší situace však nastává, pokud dojde ke škodě způsobené třetí osobě. Pokud toto pojištění nemáte a například srazíte někoho na sjezdovce, můžou se náklady na zdravotní péči vyšplhat i do statisíců. A bez řádného pojištění výdaje platí lyžař ze své kapsy.

Helma pro děti? Už povinnost

Přestože je helma v dnešní době již běžnou součástí výbavy, v Itálii ji mají děti nově povinnou. Změna totiž přikazuje povinnost pro děti mladší 18 let nosit ochrannou helmu, která byla do roku 2022 pouze doporučená. Pravidlo platí pro dětské sportovce při lyžování, snowboardování, ale i při sáňkování či bobování. Jediná výjimka platí pro běžecké lyžování, v tomto případě helma nutností není. Pokud pravidla dítě nedodrží, opět platí sankce až 150 eur.

Sbohem Bombardino       

Rádi jste si dali na svahu sladkou tečku v podobě italského Bombardina? Na tento typický alkoholický nápoj můžete kvůli novému pravidlu zapomenout. Od začátku roku 2022 platí přísný zákaz lyžování či snowboardování po požití alkoholu. Zákaz platí i na užívání drog. Pokud bude sjezdař podroben kontrole a výsledek testu bude pozitivní, čeká ho pokuta ve výši až tisíc eur. Podrobnější informace o nových pravidlech zájemci najdou na stránkách ministerstva zahraničí.   

Všechny tyto změny jsou platné od 1. ledna 2022 a největší novinkou je právě povinné pojištění odpovědnosti. Nevíte, na jak dlouho do zahraničí jedete a případně jestli vůbec? Pomoci by vám mohlo Chytré cestovní pojištění od O2, které se samo aktivuje, když překročíte hranice České republiky. Navíc se pojištění účtuje jen za dny strávené v zahraničí. Ani o den déle. Více informací o Chytrém cestovním pojištění najdete na stránkách společnosti O2.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru