Nové tarify O2 zrychlují a jsou výhodnější. Operátor navíc aktivuje 5G pro všechny tarifní zákazníky

Operátor O2 začne 15. září nabízet nové tarify NEO a Free+. Svůj ideální tarif si tak najde každý zákazník, ať už potřebuje zcela neomezené služby, nebo si raději pořídí tarif s datovým balíčkem. Tarify NEO totiž obsahují neomezené volání, SMS i data, s tarify Free+ může zákazník neomezeně volat a esemeskovat a má k dispozici datový balíček.

Podstatnou novinkou je, že O2 aktivuje přístup do nejmodernější 5G sítě všem tarifním zákazníkům. Což je velmi důležité, protože pokrytí signálem 5G se neustále rozrůstá a vlastnosti sítě přesně odpovídají aktuálním nárokům na rychlý mobilní internet. Přístup k 5G části sítě není v Evropě rozhodně automatický, mnoho operátorů požaduje za využití 5G části sítě příplatek.

Sítě 5G nejsou jen o vyšší přenosové rychlosti. Jejich podstatnou předností je větší kapacita a také odezva, což vysvětluje Silvia Cieslarová, ředitelka mobilního segmentu v O2: „V případě, že se bude zákazník nacházet na místě s vysokou koncentrací lidí, třeba na koncertě, a místo bude pokryté 5G, bude jeho zákaznická zkušenost s mobilním internetem lepší, bude-li na 5G síti než na 4G.“

Vyšší rychlost pro všechny tarify NEO

Podstatnou inovací tarifů O2 je zvýšená přenosová rychlost tarifů NEO. Ty mají neomezená data a odlišují se právě maximální přenosovou rychlostí. Doposud základní tarif NEO Bronzový má přenosovou rychlost 5 Mbit/s. Od 15. září se však maximální dostupná přenosová rychlost tohoto tarifu zvyšuje čtyřnásobně na 20 Mbit/s. Tím umožňuje neomezené streamování videa v HD kvalitě. Důležité je, že se nemění cena, tarif měsíčně vyjde na 1 099 Kč.

V nové sestavě tarifů NEO to už ani nebude tarif základní, přibývá tarif NEO Modrý, který bude měsíčně stát 899 Kč a bude to tak historicky nejlevnější zcela neomezený tarif v nabídce O2. A i on nabídne vyšší přenosovou rychlost než doposud základní tarif NEO Bronzový, konkrétně 10 Mbit/s. Reálně tak nabídka neomezených tarifů zlevňuje. Silvia Cieslarová k tomu dodává: „Do nabídky jsme přidali nový tarif NEO Modrý, který díky neomezeným datům s přenosovou rychlostí 10 Mbit/s bohatě pokryje sledování filmů v HD, volání přes videohovory nebo hraní online her.“

Pro zákazníky, kteří potřebují zcela neomezené přenosové rychlosti, bude mít operátor O2 od 15. Září v nabídce tři tarify NEO: Stříbrný, Zlatý a Platinový. Ve všech třech případech bude možné streamovat videa ve 4K UHD kvalitě. Doposud byla přenosová rychlost tarifu NEO Stříbrný 20 Mbit/s a u NEO Zlatý a Platinový LTE+. Ceny tarifů se nemění, takže zákazníci v tomto směru dostanou za stejné peníze lepší službu.

Rozdíl mezi tarify NEO Stříbrný, Zlatý a Platinový jsou doplňkové služby v ceně. Jsou to volné minuty pro volání do zahraničí a také datové přenosy mimo Evropskou unii. Ceny tarifů najdete v infografice. „Všechny naše neomezené tarify jsme výrazně vylepšili a zrychlili. U nejoblíbenějšího tarifu NEO Bronzový jsme čtyřikrát navýšili přenosovou rychlost, tarif NEO Stříbrný pak z 20 Mbit/s přechází na rychlost neomezenou a zákazníkům přidáváme 300 minut na volání do zahraničí,“ doplňuje Cieslarová.

Mnohem větší datové balíčky

Tarify Free+ obsahují neomezené volání i SMS a k tomu datový balíček. Sestava tarifů včetně jmen zůstává stejná, jsou čtyři. Co se však mění, je objem datového balíčku. Základní tarif Free+ Modrý dostává navíc 1 GB dat a oblíbené tarify Free+ Bronzový a Free+ Stříbrný dokonce 6 GB. Podstatnou změnou je možnost využívat sítě 5G tam, kde je již dostupná. Zákazníci s tarify Free+ tak mohou stahovat maximální přenosovou rychlostí nebo například využívat minimální latenci 5G sítě při hraní on-line her.

Ceny tarifů se mění jen minimálně. Základní Free+ Modrý stojí stále 549 Kč, Free+ Bronzový bude od 15. září stát 699 Kč a Free+ Stříbrný 899 Kč. Tarif Free+ Zlatý obsahuje i 300 minut volání do zahraničí a nově i 300 MB dat mimo země Evropské unie v zóně Top Svět.

Úplná novinka – Tarify z platební karty

Zcela novou službou, kterou operátor O2 nabízí od září, jsou Tarify z platební karty. Princip je jednoduchý, zákazník čerpá služby podle aktuální potřeby a hradí je dobitím kreditu z platební karty. „Na své si přijdou jak zákazníci, kteří využívají mobil v menší míře nebo chtějí platit jen tehdy, kdy skutečně volají, tak i ti, kteří využívají spíše data,“ vysvětluje Cieslarová. Volné jednotky lze čerpat po dobu 30 dnů, následně je lze obnovit dobitím pomocí platební karty.

Specifickému využití odpovídají parametry tarifů. Kdo potřebuje především data, tomu je určený tarif GO 7 GB. Ten obsahuje 7 GB dat za měsíční poplatek 299 Kč. Alternativou pro ty, kteří vedle dat potřebují i další služby je pak tarif GO 3 GB. Jeho součástí je 3GB datový balíček, 100 minut na volání a 25 SMS.

Spolu se ušetří

Od listopadu bude možné nové tarify kombinovat s dalšími službami operátora O2 a to v rámci zvýhodněných balíčků O2 Spolu. Do balíčku je možné přidávat jiné mobilní tarify, Internet na doma nebo tarify O2 TV. V rámci balíčku je možné měsíčně uspořit až stovky korun. Nové tarify mohou využít i podnikatelé. V rámci balíčků O2 Profi tak mohou získat slevu až 40 procent.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Jak zabavit děti v letadle? Máme pro vás 5 offline aplikací pro ty nejmenší pasažéry
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru